kvinnliga hormonella förändringar och ångest

Vissa kvinnor är mer känsliga för hormonella svängningar än andra. För många kvinnor, ångest frågor visas för första gången under perioder av hormonella förändringar.

För andra kvinnor, hormonella förändringar intensifiera tidigare existerande ångestsymtom.

Ångest är en av de vanligaste symtomen vid premenstruellt syndrom (PMS), efter förlossning och klimakteriet (den tid före uppkomsten av klimakteriet).

Det kan ske i form av panikattacker, nervositet, svettningar, intensiv rädsla, ångest kombinerat med depression eller andra överväldigande symptom.

Här finns flera perioder av hormonella förändringar som kan intensifiera eller utlösa ångest hos kvinnor.

Puberteten – Utveckla flickor upplever hormonella förändringar som de förbereder sig för att börja sina reproduktiva år.

Månatliga menstruationscykeln – Ofta flickor och kvinnor upplever PMS veckan innan mens.

Efter förlossning – Den kraftiga nedgången i vissa hormoner efter förlossningen kan orsaka dramatiska fysiska symptom och en tillfällig känsla av depression eller ångest, i vissa kvinnor, är det längre.

Perimenopause – Perimenopause är den tid då kroppen närmar sig klimakteriet. Det kan vara från två och tio år. Under denna tid menstruationscykeln blir oregelbunden eftersom hormonnivåerna hålla fluktuerande, vilket orsakar en del kvinnor upplever PMS-liknande symptom.

Även om många av oss kan använda termen “går igenom klimakteriet” för att beskriva denna tid, är det faktiskt kallas klimakteriet.

Många kvinnor upplever panikattacker för första gången under klimakteriet.

Andra symtom som sömnlöshet, värmevallningar, hjärtklappning och svettningar är också vanligt.

Med kirurgisk menopaus (hysterektomi), kommer du att uppleva förmodligen perimenopausala symtom efter operationen, även om du inte upplever symtom före operation.

Symtomen kan vara långvarig och är på grund av den dramatiska och plötsliga minskningen av vissa hormoner som en följd av borttagandet.

I icke-kirurgiska omständigheter inträffar klimakteriet efter en kvinna har inga perioder för tolv månader i följd.

Det varar bara en dag. Många kvinnor uppger mår bättre än någonsin mentalt och fysiskt efter klimakteriet, beror på att hormonnivåerna stabiliseras.

hormonell förändring utlöser kamp eller flykt svar

På grund av det faktum att hormonella förändringar är en stressfaktor, utlöser det vår “kamp eller flykt” svar.

Den kamp eller flykt svar är kroppens medfödda, själv-skyddande svar på upplevd fara. När vi upplever att vi är under stress, våra kroppar sänder ut en ström av kortisol, adrenalin och andra kemikalier i hjärnan för att förbereda oss för att “slåss” eller “fly” faran.

Den kamp eller flykt svar utlöser de fysiologiska förändringar som vi förknippar med ångest, såsom hjärtklappning, förhöjt blodtryck, svettningar, muskelspänningar, minskat mental fokus, ökad känsla, och mycket mer.

Dessa är samma fysiska förnimmelser som många kvinnor upplever när deras hormonnivåer fluktuerar.

Med andra ord, de flesta av de symptom kvinnor upplever under perioder av hormonella förändringar är verkligen kamp eller flykt reaktioner.

Även ofarliga, kan dessa fysiska förnimmelser vara intensiv och överväldigande.

På grund av olika hormonella förändringar i våra kroppar som sker från puberteten till klimakteriet, plus det faktum att många av oss är i ett konstant tillstånd av stress på grund av vår livsstil och tankemönster, kan vår kamp eller flykt svar mekanism blir “överkänsliga.”

Med andra ord, kan våra kroppar ha fastnat i “ON”-knapp för kamp eller flykt.

Vad som normalt inte skulle utlösa symtom, nu initierar symptom och vidmakthåller en pågående cykel.

Kamp eller flykt reaktioner i och för sig är ofarliga. Men när våra tankar övertyga våra rationella sinnen att dessa symtom är skrämmande och farligt, skapar vi en ångest cykel.

Ångest består av mer än kamp eller flykt reaktioner agerar själva.

Improduktiva tankar spelar en avgörande roll för att skapa och vidmakthålla ångesten vi upplever.

Våra tankar konvertera kamp eller reaktioner flyg till ångest, och en självförstärkande cykel påbörjas.

Snart befinner vi oss att begränsa våra beteenden på grund av ångest också, vilket ytterligare befäster den onda cirkeln.

När en person är under stress, olösta känslor och frågor kommer ofta i förgrunden.

Eftersom hormonella förändring är en stor stressfaktor, kan det ta upp interna konflikter och självtvivel inom många områden i våra liv.

Helt plötsligt, kan vi finna att den negativa self-talk som vi framgångsrikt drivit till bakgrunden av våra liv under mindre stressiga tider nu spelas centrum.

Under perioder av hormonella förändringar, kan vi känna också osäkert om våra förändrade roller (t.ex. mognar från flicka till kvinna, att bli mamma, bli en mogen kvinna senaste barnafödande år), som kan lägga till vår interna konflikter.

När vi misslyckas med att framgångsrikt lösa interna konflikter och ohjälpsam tankemönster som bidrar till dem, skapar vi en grogrund för ångest.

Kombinerat med kamp eller symtom flyg, är det inte konstigt att dessa improduktiva tankar skapar och vidmakthåller ångesten cykeln!

Vad kan du göra om hormon-relaterade ångest påverkar dig?

Här är några stora nyheter! Samma verktyg som du kan använda för att övervinna ångest på grund av andra orsaker kan hjälpa dig att erövra ångest i samband med hormonella förändringar också.

Forskning visar att kognitiv beteendeterapi tekniker som hjälper dig att ändra ohjälpsamma tankar och beteenden, livsstilsförändringar, avslappningstekniker, och näringsmässiga strategier (alla finns i vår Conquer Ångest Success Program) kan hjälpa kvinnor upplever hormonella förändringar.

Dessa typer av strategier inte bara hjälpa kvinnor att återfå en känsla av kontroll över sina liv, men faktiskt uppnå förbättrad fysisk och emotionella välbefinnande!

Här är afew tips att komma igång mår bättre:

– Fokusera på att minska förebyggas stressen i ditt liv som utlöser kamp eller flykt svar – stoppa jojo-bantning, öka sömn till åtta eller nio timmar per natt, motionerar regelbundet, inte hoppa över måltider, skära ned på din desperata schema, och minska stimulantia såsom koffein, till exempel.

Kroppen är inte konstruerad för konstant stress. När vi bombarderas med ständig stress, kan vår förmåga att klara av att bli överväldigad eftersom höjden på stresshormoner gör kamp eller flykt switch kvar “på.”

– Lär dig att träna din kropp att reagera olika på stress så att du automatiskt kan stänga av falsklarm “off” när kamp eller flykt svar utlöses.

Avkoppling tekniker som djupandning, yoga, meditation och progressiv muskelavslappning kan hjälpa dig att uppnå detta mål.

– Viktigast lär dig att ändra hur du tänker. Våra tankar är vad konvertera ofarliga kamp eller flykt svar i en ond cirkel av ångest.

Kom ihåg, precis som våra tankar är nyckeln till att skapa ångest, håller de också nyckeln till att eliminera det!