depression Zyban Wellbutrin

Både Zyban och Wellbutrin är varumärke receptbelagda läkemedel som innehåller samma aktiva substans, vilket är bupropion. Bupropion kan användas både som ett antidepressivt medel, och som ett hjälpmedel för att sluta röka.

Som ett antidepressivt medel, är det säljs under varumärkena Wellbutrin, Wellbutrin SR och Wellbutrin XL. Det används för att behandla depression och även årstidsbunden depression eller SAD samt vissa andra villkor. Ingen förstår riktigt exakt hur det fungerar, men dess positiva effekter beror på dess förmåga att hämma återupptaget av signalsubstanserna dopamin och noradrenalin, och i betydligt mindre utsträckning, serotonin, vilket resulterar i en ökning av dessa kemikalier i hjärnan. Dessa kemikalier påverkar vårt humör och så genom att öka nivåerna av dessa viktiga signalsubstanser, är det möjligt att lindra symptomen vid depression.

Som en rökavvänjning stöd under varumärket Zyban, verkar det att fungera genom att minska nikotin cravings och symptom på nikotinabstinens. Det hjälper också till att förhindra oönskad viktökning som ofta åtföljer rökstopp. En sak att komma ihåg när man tar Zyban är att det är viktigt att ta det tidigare i dag för att förhindra sömnlöshet på natten och om två doser tas ena måste tas åtta timmar efter den första, så den första bör tas vid uppvaknandet.

Som med alla mediciner finns det vissa faktorer som måste beaktas innan du tar Bupropion, särskilt eventuella biverkningar och kontraindikationer, vilket kan ha en inverkan på huruvida det är en lämplig behandling för dig eller inte.

bupropion

Om du ordineras Wellbutrin eller Zyban är det viktigt att du berättar för din läkare om alla andra läkemedel som du tar, eftersom det finns ett antal andra läkemedel och ämnen som kan interagera med bupropion och detta inkluderar receptbelagda läkemedel, naturläkemedel, vitaminer och över disk preparat som hostmediciner etc.

Du bör också tala om för din läkare om du dricker mycket alkohol, kaffe eller andra drycker som innehåller koffein, om du röker eller använder illegala droger, om du tar lugnande medel, eller MAO-hämmare (monoaminoxidashämmare), eller något annat läkemedel som innehåller bupropion och om du lider av någon medicinsk klagomål. Framför din läkare bör vara fullt medvetna om du har eller har haft något av följande tillstånd som Bupropion kanske inte är lämpliga eller kanske bara vara lämpligt med en reducerad dos:

• Epilepsi
• Ätstörningar
• hjärntumörer
• Njursvikt
• Leversvikt
• Alkoholism
• En huvudskada eller trauma
• Insomnia
• En allergisk reaktion mot Bupropion
• Diabetes
• Självmordstankar
• Tourettes syndrom
• Hjärtsjukdom

Du ska också informera din läkare om du är gravid eller försöker att bli gravid eller om du ammar eller om du ska genomgå en operation eller annan behandling inom en snar framtid.

Biverkningar

Vissa biverkningar är mer vanliga än andra och det finns några som är mer allvarliga än andra. Biverkningar associerade med Bupropion kan inkludera:

• Muntorrhet
• Förändringar i smaken
• Insomnia
• Huvudvärk
• Förstoppning
• Illamående
• Tremor
• Agitation
• Yrsel
• Ökad svettning
• viktminskning
• mani, hallucinationer
• Kramper
• Irritabilitet
• Depression
• ångest
• Oregelbundna hjärtslag eller hjärtklappning
• Bröstsmärta
• Buksmärta
• utslag och eksem, nässelfeber
• Förhöjt blodtryck
• Svårigheter att andas eller väsande andning
• Förvirring
• Dimsyn
• Trötthet
• Förlust av intresse för sex
• Svullnad av ansikte, tunga och svalg

Du bör tala om för din läkare omedelbart om du upplever några dramatiska förändringar i humör eller beteende, särskilt om du känner dig deprimerad eller har självmordstankar och om du känner dig alltför upprörd, fientlig, orolig eller hyperaktiva, och om du har några problem med att sova.

Du bör också söka akut läkarhjälp om du har svårt att andas, om ditt ansikte, tunga och svalg börjar svälla, om du har ett krampanfall, om du upplever snabba eller oregelbundna hjärtslag eller om du utvecklar nässelutslag eller allvarliga hudutslag.

Andra viktiga punkter

Både Zyban och Wellbutrin bör tas precis som ordinerats av din läkare. Detta innebär att du inte får öka eller minska dosen om inte din läkare säger till dig att, i synnerhet, inte plötsligt sluta ta medicinen eftersom det kan ge allvarliga biverkningar. Om du råkar glömma att ta en, ta den så snart du kommer ihåg igen om det snart är dags för dig att ta nästa dos, om detta är fallet så ta då bara nästa dos på normalt sätt, och inte bry sig att ta den du glömt.

Det är viktigt att notera att dricka en massa alkohol och ta några andra mediciner när du börjar att ta Bupropion kan öka risken för kramper och andra biverkningar, som kan starta eller faktiskt plötsligt stopp alkohol, och alla andra mediciner, inklusive stopp för tar Bupropion, så det är inte lämpligt att göra några ändringar utan att först söka läkare.