övervinna depression lärdom av livet Elias

En av mina favorit gammaltestamentliga berättelser handlar om Elia. Berättelsen börjar i 1 Kungaboken 18 där vi läser om Elia utmanar israeliterna att avgöra om de skulle tjäna Gud eller Baal. För att hjälpa dem att fatta sitt beslut, utmanade han de 450 Baalsprofeterna till en liten tävling. De båda kommer att förbereda ett offer, och beroende på vad Gud svarade med eld, att Gud verkligen skulle vara Gud.

Baals profeter försökte hela dagen, och ingenting hände. Men när Elia bad, orsakade Gud sin eld för att komma ner och bränna upp offret, veden, vattnet som Elia hade hällt på offret, stenarna, och smuts runt altaret.

När folket såg vad Gud gjorde, föll de ner och tillbad honom. Det var en mäktig tecken, och en stor seger för Gud och Elia, som sedan beordrade folket att döda alla Baals profeter.

Och om det inte var en tillräckligt stor seger, går historien på att berätta att Elia bad att regnet skulle komma att avsluta en tre-och-ett-halvt år lång torka, och Gud svarade hans bön med en störtflod.

Du kanske tror att efter att ha upplevt en så stor seger, och ser Gud besvara hans bön, att Elias skulle kännas ganska bra. Och han var nog, tills han fick några dåliga nyheter.

När Isebel, drottningen, hört om Elias döda alla Baals profeter, skickade hon ett meddelande till honom som sade: “Må gudarna deal med mig, vara framgent, om vid den här tiden imorgon jag inte göra ditt liv tycker att en av dem. ” Och när Elia fick sitt budskap, är den mäktiga gudsman som han var, blev han rädd och sprang iväg.

Jag kan inte riktigt klandra honom. Det har funnits tillfällen i mitt liv när jag har fått nyheter som inte var hälften så dåliga som “Jag ska döda dig,” och jag har fått rädd och springa iväg. Bibeln säger att, när han sprang, lämnade han sin tjänare bakom, gick ut i öknen, satte sig under ett träd, och bad att Gud skulle döda honom.

Har du någonsin haft dåliga dagar som? Dagar när ingenting verkar gå rätt och du bara vill krypa upp i en tyst hörn och dö? Jag vet att jag har haft stunder som denna, och den dåliga nyheten att jag fick var inte ett dödshot. Det har funnits tillfällen i mitt liv då jag ville dö och det enda problemet jag stod inför var lite missmod.

I 1 Kungaboken 19 läser vi att Elias slutar upp att gå till Guds berg och tillbringar en natt i en grotta. På morgonen den Herrens ord kom till honom, och Gud sa, “Vad gör du här, Elia?” (1 Kungaboken 19:09)

Elia svarade, “Jag har varit mycket nitisk för Herren Gud den Allsmäktige. Israeliterna har avvisat ditt förbund, bryts ner dina altaren, och sätta dina profeter med svärd. Jag är den enda kvar, och nu försöker de döda mig också. ” (1 Kung 19:10)

Vi läser att Gud kallade Elia ut ur grottan och att han förde en vind, en jordbävning, och en eld för att testa Elia.

När jag ser Elia stod på berget, med en kraftig vind ylande omkring honom, nedfallande stenar och bryta i bitar nära honom, varvid dammet från klipporna blåses in i hans ansikte och ögon, föreställer jag mig att han måste ha tänkt att Gud var kommer att förstöra honom.

Jag är säker på att Elias drog en suck av lättnad när vinden stoppas, men sedan jordbävningen kom och han fruktade att Gud skulle öppna marken, dra honom ner i mörkret av jorden, och krossa honom. Och efter knappt överlevt jordbävningen kom elden, och jag är säker på att han visste att det var det, var Gud kommer att konsumera honom i en hans vrede och hans liv skulle vara över.

Och allt under denna skrämmande uppvisning av Guds kraft, var Gud talade inte Elia. Hela denna pärs, efter varje potentiellt förödande händelse, säger Bibeln att “Herren var inte i” vinden, jordbävningen eller elden.

I tider då jag har känt dig deprimerad, och jag har upplevt många gånger som det, tycker jag att det händer något som jag inte kan förklara. Jag kan inte stå betänkligt på något berg, men jag har känt som om mina tankar var destruktiva vindar som försökte sopa bort mig i en störtflod av negativa ord och känslor. Eller mitt sinne har tävlat på att föreställa mitt liv som skakas till kärnan och allting antingen falla samman eller att vara helt förstörd, brände upp genom mina egna handlingar eller Guds vrede.

När jag läste den här historien jag inser att de flesta av de gånger när jag har känt på det sättet, var Gud inte det som var “i” skakningen. Det var de oroliga tankar i mitt stilla sinne att Gud uppenbarar för mig. Hans röst var ändå att komma, och det kom till mig precis som det kom till Elia, som stilla rösten, frågade det mig till en mycket viktig fråga, “Vad gör du här?”

När jag tittar på hur Gud handlade med Elia i hans rädsla och depression, ser jag att Gud talar om för mig något mycket viktigt. För en, måste jag vara noga med att inte gå av ensam och låta mina känslor överväldiga mig. Jag behöver inte känna att jag vill dö bara för att något inte fungerade på det sätt som jag hade velat.

Nästa sak som är viktigt för mig att göra när jag känner mig som om jag är fast i en mörk grotta, är att lägga min fokus på Gud. Det finns saker som han vill säga till mig, och för det mesta, kommer han börja med att ställa mig en fråga som kommer att få mig att tänka på hur jag kom att känna så deprimerad.

Det var efter Elia hade upplevt vinden, jordbävningen, och elden, medan känslan ensam och utan Gud, att han kunde höra Guds röst. Och när Gud talade, lät han Elia veta att han hade fel om många saker. Han var inte den enda profeten kvar och det fanns tusentals israeliter som fortfarande dyrkade honom.

Gud kommer att föra oss ur vår depression när vi är öppna för att höra sanningen. Sanningen kommer sannolikt att vara mycket annorlunda från de tankar vi har haft, men det kommer att uppmuntra oss och ge oss hopp. Och då kommer Gud att ge oss våra marschorder, precis som han gjorde för Elia.

Det sätt som Gud handlar med depression i våra liv kan tyckas svårt att förstå, men vad han försöker göra är att få oss att höra honom tydligare än någonsin. Vad vi måste göra är att inte låta de negativa tankar och känslor så överväldiga oss att vi slutar lyssna. Och när vi hör hans röst, kommer han korrigera felaktig information som vi har, ge oss hopp, och ber oss att lyda honom och börja agera igen.

När vi gör det kommer vi att stiga över depression och hitta seger i honom.