Medelhavsdieten förebygger depression

Enligt en studie från universitetet i Navarra, denna typ av kost förebygger sjukdom riskerar vid 40 eller 50 procent.

En studie utförd av universitetet i Navarra, vars rön publiceras i tidskriften Archives of General Psychiatry, visar att den traditionella medelhavskosten är associerad med minskad risk för depression.

Projektet bestod i att studera utvecklingen av 10.094 frivilliga i början av undersökningen var inte deprimerad. “De följdes under fyra och ett halvt år, och det noterades att 480 utvecklat en depression. Vi jämförde frekvensen av förekomst av sjukdomen i förhållande till deras ursprungliga klassiska medelhavskosten,” detaljer professorn vid universitetet i Navarra Miguel Angel Martínez -González.

Resultaten visade att de som följde Medelhavsdieten hade en minskad risk att utveckla depression mellan 40 och 50 procent. Detta tyder, enligt professorn, “att Medelhavsdieten kan spela en roll för att förebygga depression.”

Enligt studien kan det skyddande kapacitet i Medelhavskosten mot depression vara förknippad med ett högre intag av vissa B-vitaminer och folsyra i produkter av vegetabiliskt ursprung, inklusive frukt och grönsaker.

förebygga depression.

Enligt stiftelsen Medelhavsdieten är kosten med samma namn:

Använd olivolja som främsta fett tillägg.

Ät mycket vegetabilier: frukt, grönsaker, baljväxter och nötter.

Bröd och mat från spannmål (pasta, ris och spannmålsprodukter) bör vara en del av den dagliga kosten.

Minimalt bearbetade livsmedel, färska och lokala är bäst lämpade.

Äta mejeriprodukter dagligen, främst yoghurt och ost.

Rött kött bör konsumeras med måtta.

Ät mycket fisk och ägg med måtta.

Färsk frukt dessert skulle vara den vanliga och ibland söta bakverk och desserter mejeriprodukter.

Vatten är den viktigaste drycken i Medelhavet. Vinet måste tas med måtta och med måltider.

Att vara fysiskt aktiv varje dag (lika viktigt som att äta rätt)