lider av kronisk depression nya behandlingsmetoder ger hopp

Känner du ledsen hela tiden? Har svårt att koncentrera sig och fatta beslut? Eller upplever känslor av skuld, värdelöshet och hjälplöshet som inte kommer att försvinna?

Om så är fallet, kan du bli en av de 19 miljoner amerikaner som lider av depression. För de flesta innebär behandling erkänner att de har ett problem, talar regelbundet med en licensierad professionell och ta sin ordinerade medicin.

Charles Donovan, 47, av St Louis, gjorde allt det där, men inget av det fungerade. Han är en av de 4,5 miljoner amerikaner – 23 procent av depression patienter – som lider av terapiresistent depression eller TRD.

Han tror att hans strid med villkoret inleddes den 9 december 1968, då han var bara 11 år gammal. “Jag förlorade min mamma i en villabrand den dagen”, säger Donovan.

På 1960 och 70-talet depression hos barn har inte erkänts av allmänheten eller ens inom det medicinska samfundet. “Jag höll höra folk säga barn är anmärkningsvärt, de studsar tillbaka så snabbt, men jag kunde inte”, säger Donovan.

På grund av stigmatiseringen av depression, de flesta drabbade maskera denna sjukdom, och Donovan var inte annorlunda. Han tillbringade de närmaste åren fullända konsten att dölja sitt problem.

Det var inte förrän våren 1980, medan en senior vid Georgetown University, som han slutligen bestämde sig för att träffa en läkare. “Under de kommande 20 åren, hade jag försökt allt”, säger han. “Psykoterapi, mer än ett dussin olika antidepressiva mediciner och även behandlingar chock, men ingen av dem hade någon form av varaktig effekt.

“Och det är verkligen inte en karriär booster pratar om din kronisk depression på kontoret”, säger Donovan. Just när han hade gett upp hoppet om att någonsin hitta befrielse från demoner som förföljde honom, hade Donovan ett samtal med sin psykoterapeut som han säger räddade hans liv.

“Under en terapisession i oktober 2000, hon vardagligen nämnde att ha sett en artikel i TIME eller Newsweek om vagusnerven stimulering (VNS), en möjlig ny behandling för mitt tillstånd”, säger Donovan. “När jag såg min psykiater en vecka senare, frågade jag om han hade hört talas om det. Han berättade för mig att det fanns en klinisk prövning på väg att börja på St Louis University, som var bara 10 minuter från där jag bodde. ”

Donovan tillbringade timmar på telefonen arbetar för att spåra upp den avdelning gör studien. När han fann det, fick han sitt namn på listan över potentiella kandidater, och fyra månader senare godkändes vara en studie föremål i banbrytande dubbelblind placebo-kontrollerad studie för undersökning av VNS som behandling för kronisk depression.

Alla 235 deltagare hade vagusnerven stimulatorer inopererade i sina övre vänstra bröstet. En ledningstråd var tunnlas under huden och lindad runt den vänstra vagusnerven. Proceduren tog bara 90 minuter att genomföra, och gjordes på en poliklinisk basis.

Under den korta sikt delen av studien endast 50 procent av patienterna hade stimulatorn aktiverad (den “behandling” grupp). Det cyklade trettio sekunder “ON” och fem minuter “OFF” dygnet runt.

Så småningom fick enheten påslagen “ON” för de försökspersoner i “placebo”-grupp. Donovan tror att han var i placebogruppen. Han var implanteras i april 2001, men det var inte förrän i december samma år som han började märka en förbättring i hans humör.

“Förbättringen var mycket gradvis”, säger han. “Jag upplevde en rad upp fästingar över fyra till sex månader som tillät mig att börja ett nytt liv. Så småningom gjorde jag känner inget behov av att gömma sig från massorna och undvika människor längre. Jag började faktiskt att leva mitt liv. ”

När han började må bättre, bestämde Donovan att skriva en bok om sin erfarenhet så att han kunde hjälpa andra. “Jag vann psykisk hälsa lotteri. Det är så jag ser det “, säger han. “Jag ursprungligen tänkte skriva en blogg, kanske en 20 sidig e-bok, men jag sa till mig själv, har jag ett ansvar för att få ut den här historien, så jag själv publicerat en bok.”

I “Out of the Black Hole: Patienten guide till vagus nerve stimulation och depression,” Donovan delar hans personliga erfarenhet av depression och hans eventuell återhämtning. Boken innehåller även detaljerad information om det förfarande han genomgick, och en fördjupning patientens manual.