läkarna frågar inte, patienter inte berätta några överraskande biverkningar av behandling av depression

Under ett visst år, är upp till 14 miljoner vuxna i USA drabbas av egentlig depression (MDD), vanligen kallad depression. Tio procent av kvinnorna och 4 procent av män i åldern 18 och äldre tar nu antidepressiva för depression. Överraskande, kan dock många patienter inte är medvetna om att medicinen de tar kan orsaka sexuella problem. Detta kan orsaka viss förvirring, eftersom sexuella problem kan också vara ett symptom på depression.

I en färsk undersökning, utförd av International Communications Research på uppdrag av GlaxoSmithKline, av 1.003 män och kvinnor ordinerats antidepressiv medicin för att behandla depression, har sexuella problem citeras av ungefär hälften (48 procent) av de tillfrågade som den mest erfarna bieffekt av antidepressiva .

“Många människor inser inte att deras sexuella problem kan orsakas av egentlig depression i sig eller av någon av behandlingarna,” sade Adam Keller Ashton, MD, klinisk professor i psykiatri med State University of New York at Buffalo. Enligt undersökningen, var en brist på sexlust det mest anmärkningsvärda sexuella problem erfaren (77 procent), följt av oförmåga att få orgasm (56 procent).

Både depression och sexuella problem kan vara svåra ämnen att diskutera med en läkare. I en studie, rapporterade endast 20 procent av patienterna proaktivt antidepressiva-relaterade sexuella problem till sin vårdgivare. Däremot rapporterade 59 procent av patienterna sexuella problem vid direkt frågade om det.

Läkare kan inte heller komma ihåg att berätta för patienter om denna potentiella biverkning. I en studie, sade bara 16 procent av patienterna sin läkare berättade om sexuella problem relaterade till behandling med antidepressiva läkemedel, men 69 procent av läkarna sade att de normalt nämner denna biverkan.

“Sexuell dysfunktion i samband med antidepressiva förekommer och kan vara en besvärande biverkningar för patienter som behandlas med antidepressiva,” sade Ashton. “Ingen antidepressiva är rätt för alla, men det finns gott om alternativ för att tillgodose patienternas behov, vilket är varför det är viktigt för läkare att diskutera och patienter att ställa om biverkningar av alla förskrivna läkemedel.”

Vissa antidepressiva medel som påverkar signalsubstansen serotonin verkar ha högre incidens av sexuella problem jämfört med dem som inte gör det. I själva verket har flera studier visat att förekomsten av sexuella problem rapporterats med användning av serotonerga antidepressiva medel kan variera från 34 till 67 procent.

“Wellbutrin XL ® (bupropion HCl förlängd frisättning) är en noradrenalin och dopamin återupptag hämmare, som inte har någon betydande inverkan på serotonin och har en låg risk för sexuella biverkningar,” sade Ashton.

Pepper Schwartz, Ph.D., professor i sociologi vid University of Washington, Seattle, håller med om att patienter bör utbilda sig om depression, dess behandling och eventuella biverkningar av behandlingen. Att vara beväpnade med denna information, kan patienterna lära sig att bli mer bekväm med denna diskussion med sin läkare. “Ett gott samarbete med en läkare är viktigt att hjälpa till att få den vård du behöver,” sade Schwartz, “och det är beroende av god kommunikation.”

Till vänster är en lista med tips för att prata med din läkare om depression och sexuella problem.

viktig säkerhetsinformation

Wellbutrin XL är inte för alla. Det finns en risk för anfall när du tar Wellbutrin XL, så att folk som har haft ett anfall eller ätstörningar, eller har plötsligt slutat använda alkohol eller lugnande medel, inte bör ta Wellbutrin XL. Människor ska inte använda Wellbutrin XL med monoaminoxidashämmare (MAO-hämmare) eller läkemedel som innehåller bupropion. När den används med ett nikotin plåster eller ensam, det finns en risk för förhöjt blodtryck, ibland allvarliga. För att minska risken för allvarliga biverkningar, bör människor berätta för sin läkare om de har lever-eller njurproblem. Andra biverkningar kan vara viktnedgång, muntorrhet, illamående, sömnsvårigheter, yrsel eller halsont.

Wellbutrin XL är godkänt endast för vuxna 18 år och äldre. I några barn och tonåringar, anti-depressiva öka självmordstankar eller åtgärder.