Hur kommer världen att se ut när den sovande vaknar 2018

Jag är ständigt förvånad (och ibland roade) av “vetenskap” för framtidsforskning. Detta är, som namnet antyder, en vilja av experter för att förutsäga vad som kommer att hända i framtiden med hjälp av sannolikheter och andra vetenskapliga metoder. I grunden är det extrapolering från den nuvarande situationen och, som sådan, mycket älskad av dem som sysslar med den “konsten” av marknadsföring.

I april ser offentliggörandet av en ny rapport från PharmiWeb (2002) Ltd Där anges att förutsäga vilka befintliga eller framtida produkter kommer att vara viktiga bidragsgivare till marknaden för att behandla sömnstörningar under de kommande tio åren – en ambitiös tidsplan för någon utan en pålitlig kristallkula. Detta är faktiskt en marknad i förändring. I april förra året, förlorade ambien sitt patentskydd i USA. Även om en generisk version som säljs under namnet zolpidem (tartrat) kommer att lanseras, är Ambien nästan säkert att behålla sitt varumärke dominans eftersom världsmarknaden förväntas öka. I själva verket fortsätter de senaste uppgifterna om antalet förskrivningar av ambien en trend uppåt efterfrågan.

För att förstå marknaden, måste vi räkna in två andra faktorer:
• allmänheten växer mer medvetna om de behandlingar av “insomnia”, som kommer att driva ytterligare marknadstillväxt för sovande mediciner, och
• läkemedelsföretagen investerar i forskning och utveckling för att ta fram nya produkter för sömnstörningar marknaden.

Denna andra punkt kräver ett klargörande. Aldrig en att snåla, har den medicinska professionen identifierat ett åttiotal olika sömnstörningar. Sådan frodighet är extraordinärt att beskriva ett tillstånd där människor inte kan få sova eller sova särskilt länge. Men, naturligtvis, är att endast sömnlöshet. När vi kommer igång på andra sjukdomar, såsom vi narkolepsi (ofrivillig sömn), sömnapné (korta perioder när du slutar andas under sömnen), bruxism (slipning tänderna under sömnen), skräck natten, och så vidare.

På grundval av aktuell medicinsk forskning, uppskattas det att vissa 200m människor runt om i världen kan påverkas av sömnstörningar. Om så är fallet, har läkemedelsföretag som arbetar i sömnen fältet bara börjat skrapa på ytan av den totala marknaden. När allmänheten blir mer medvetna om utbudet av dessa sjukdomar och de befintliga och pågående behandlingar, bör efterfrågan fortsätta att växa. För sömnlöshet marknaden förblir fokus på befintliga läkemedel med minst antal biverkningar, dvs bensodiazepiner och nonbenzodiazepine sömnmedel såsom ambien. Men även denna marknad kommer sannolikt att fortsätta växa eftersom:

• fler länder är avkopplande sin reklam regler för att tillåta direkt marknadsföring av receptbelagda läkemedel till allmänheten;
• fler apotek kommer online och de kommer sannolikt att stimulera marknaden eftersom inget recept krävs, och
• ny teknik ger nya produkter att växa.

Som det ser ut, är ambien märket att slå för sömnlöshet. Vilka nya läkemedel kommer att dyka upp för att behandla andra sömnstörningar är svåra att förutse.