depression vad det är och vad du kan göra åt det

Det finns tre grundläggande sätt att behandla depression: psykoterapi, självhjälp, och medicinering. Många människor svarar bäst på en kombination av två eller flera metoder.

Psykoterapi: Exploring sina övertygelser och tankesätt, och lära sig nya sätt att tänka och bete sig, med ledning av en professionell. Självhjälp: Exploring en tro och sätt att tänka på ens egen. Medicinering: ändring av en hjärna kemi genom att ta antidepressiv medicin.

En läkare kan rekommendera medicinering när fyra förutsättningar föreligger:

Patientens depression är svår.

Patienten har drabbats av minst två tidigare depressiva episoder.

Det finns en familjehistoria av depression.

Patienten ber om medicin endast och vägrar psykoterapi.

Det finns fyra typer av antidepressiv medicin som finns idag:

• Tricykliska antidepressiva (TCA)
• MAO-hämmare (MAO-hämmare)
• Selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI)
• strukturellt obesläktade föreningar

De TCA och MAO-hämmare har använts i årtionden. SSRI (t.ex. Prozac) och strukturellt obesläktade föreningar är nyare och ordineras mer och oftare. De har färre och mindre uttalade biverkningar än de TCA och MAO-hämmare.

behandling utan medicin

En av de ledande metoder för behandling av depression är kognitiv terapi. Kognitiva terapeuter hjälper deprimerade kunder att må bättre genom att identifiera hur felaktiga tankesätt gör honom eller henne att må dåligt. Kunden analyserar hans eller hennes tankar och åsikter, och lär sig att ersätta mer hälsosamma sätt att tänka och tro.

Många psykiska vårdpersonal tror att den ideala behandlingen av klinisk depression är medicinering i kombination med psykoterapi.

förebyggande av depression

Depression kan ofta förhindras. Det är särskilt viktigt att vidta förebyggande åtgärder om du är medveten om att du har predisponerande faktorer såsom de som nämns i förra nyhetsbrevet.

Identifiera riskfaktorer och vara medveten om var du är sårbar. Var och en av oss har unika riskfaktorer, såsom saker som vi fick lära i våra familjer av ursprung, värderingar vi har lärt oss, och närvaron eller frånvaron av en familjehistoria av depression. Allt som har lärt kan olärda och ersättas med något friskare.

Lär dig att hantera stress. Du kan lära dig beprövade tekniker för lugnande och avslappnande själv. Överväga att ta en klass stresshantering eller köpa en uppsättning avslappningsband.

Lär problemlösningsförmåga. Många människor som utvecklar depression lärde aldrig problemlösningsförmåga. De måste utveckla förmågan att se problem ur många synvinklar och att leta efter olika lösningar. Bygg ditt liv runt saker du kan kontrollera. Lär dig att känna igen vad du kan styra och vad du inte kan. Undvik att spendera mycket ansträngning på situationer som inte kommer att löna sig för dig.
Lära sig själv-acceptans. Istället för att förkasta de delar av dig själv som du inte gillar, lära sig att hantera dem mer produktivt.

Bli medveten om selektiv perception. Observera hur du generera idéer och åsikter om människor och händelser. Kom ihåg att det här är bara dina åsikter, inte nödvändigtvis objektiva fakta.

Fokus på framtiden, inte det förflutna. Deprimerade människor tenderar att vara inriktade på det förflutna. Människor som sätter upp mål och fokusera på framtiden tenderar att vara mer positiva till livet.

Utveckla en känsla av mening. Många deprimerade människor saknar en känsla av mening eller innebörd. Detta innebär att de inte har några mål och ingenting i framtiden dra dem framåt. För att förebygga depression, utveckla din känsla av mening och innebörd.

Stärk dina känslomässiga gränser och sätta gränser. Gränser definierar din roll i en social situation. De bestämmer hur du kommer eller inte kommer att bete sig i en given situation. Att ha tydliga, starka gränser är att ge, medan gränsen kränkningar gör du känner offer och hjälplös. Sätta gränser innebär att ha och genomdriva regler för de beteenden du förväntar dig i en relation.

Bygga positiva och sunda relationer. Tänk på vad du behöver från andra i relationer. Lär dig att läsa människor och lita på din intuition om vilka människor är bra för dig.

Undvik isolering. Prata med andra om vad som händer med dig. Om du håller dina tankar för dig själv, kan du vara omedveten om att dina tankar är förvrängda. Om du delar dem med en annan person, kan du bli mer objektiv.

tecken på att professionell behandling behövs

Funderar döden eller självmord. Det är alltid farligt och du bör se en professionell terapeut omedelbart.
När symtomen på depression fortsätta under lång tid, kan du behöva professionell hjälp. Akuta reaktioner på händelser är normala, men de bör inte pågå längre än en rimlig tid.

Din förmåga att fungera försämras av din depression. Sök hjälp innan din livssituation försämras till en allvarlig nivå.
Du har blivit så isolerade att du har ingen med vem för att testa verkligheten. Söka någon att dela dina tankar och känslor med.

Depressiva symtom har blivit svår.