om typ 1 bipolär sjukdom

Många människor är inte medvetna om att under de senaste åren har läkare börjat diagnostisera bipolär sjukdom som två olika typer, baserat på hur humör cykeln i patienten. Bipolär sjukdom typ 1, även kallad rasande bipolär sjukdom, diagnostiseras när patienten har minst en manisk episod som varar minst en vecka eller längre. Bipolär sjukdom typ två, även kallad rapid cycling bipolär sjukdom, diagnostiseras när patienten har minst en manisk episod och en depressiv episod inom fyra dagar till en vecka.

Hypomani är en allvarlig form av mani som vanligtvis förekommer vid bipolär sjukdom typ 1-patienter. Detta tillstånd beror på att patienten är nästan ständigt, det normala tillståndet för patienten är en av mani. Därför innebär humör cykling vid bipolär sjukdom typ 1-patienter ofta mani kombination med stämningen förändras. Mania kombinerat med mani skapar hypomani. Hypomani också kan åtföljas av psykotiska symtom som patienten blir vanföreställningar eller har hallucinationer. Detta är ett mycket förenklat sätt att beskriva hur hypomani och blandade episoder inträffar.

Blandade episoder också ofta förekomma med bipolär sjukdom typ 1. En blandad episod är svårt att förklara för allmänheten. Den består av att vara både glad och ledsen, upp och ner, allt på samma gång. Generellt är detta leder till att patienten är mycket deprimerad känslomässigt, men uppvisar symptom på mani såsom oförmåga att koncentrera sig och brist på sömn.

Bipolär sjukdom typ 1 är den vanligaste typen av bipolär sjukdom, och mest behandlingsbara. Eftersom bipolär sjukdom typ 1 vanligen yttrar sig i form av långa maniska perioder med möjligen en eller två korta depressiva perioder varje år, behandlingsalternativ är mycket enklare. Eftersom mani kräver en typ av medicinering och depression kräver en annan typ av medicinering, förmågan att behandla enbart mani gör att hitta effektiva läkemedel en mycket enklare uppgift. Stämningsstabiliserande är också ganska effektivt med typ 1 bipolär sjukdom, utan användning av mani eller mediciner depression.

De symtom som bipolär sjukdom typ 1 patient upplevelser avgör vilken typ av mani medicin som används för att styra de överdrivna stämningar. Vid mild men konstant mani, är litium drogen av primat. Men i de fall där blandad mani eller hypomani är genomgående närvarande en starkare läkemedel eller anti-psykotisk, såsom Depakote, normalt föreskrivs.

Bipolär typ 1 är också den troligaste kandidaten för behandling via Kognitiv beteendeterapi (KBT). Detta beror på att patienten är oftast i ett tillstånd som tillåter dem att enkelt fokusera sitt sinne på rationalisera situationer, erkänner utlösare och undertrycka svåra episoder. Men när patienten visar symtom på hypomani, som vissa bipolär typ 1 patienter ofta gör, är kognitiv beteendeterapi inte lika effektivt under dessa episoder.

Sammantaget är bipolär sjukdom typ 1 lätt kontrolleras genom lämplig behandling och medicinering. Om du upplever några symtom på bipolär sjukdom typ 1 bör du kontakta din läkare för att göra arrangemang för diagnostiska tester och diskutera behandlingsalternativ. Ytterst är det patienten som ansvarar för sin egen sjukdom, och därmed sin egen behandling.