om bipolär sjukdom

Bipolär sjukdom, även kallad bipolär sjukdom eller manodepressiv sjukdom, är en psykisk sjukdom där patienten har humörsvängningar eller humör cykling. Stämningen cykler mellan depression, mani, och normala beteenden. Depression episoder är vanligtvis åtföljs av extrem sorg och känslor av hopplöshet eller värdelöshet, minskad energi och sover för mycket. Maniska episoder är vanligtvis åtföljs av extrem lycka, sömnsvårigheter, ökad energi, racing tankar, och koncentrationssvårigheter. Blandade episoder, där patienten uppvisar symtom på både mani och depression samtidigt, kan också förekomma.

Bipolär affektiv sjukdom orsakas av en kombination av neurologiska, biologiska, emotionella och miljömässiga faktorer. De verkliga orsakerna till bipolär sjukdom är inte helt klarlagda. Men forskare och läkare gör ständigt framsteg inom detta område.

Det finns två typer av bipolär sjukdom. Den första typen innefattar ett nästan konstant tillstånd av mindre mani, med alternerande perioder av extrem mani och depression. Den andra typen av bipolär sjukdom innebär en nästan konstant tillstånd av depression, omväxlande med små, mindre anfall av mani.

Innan bipolär affektiv sjukdom var helt klarlagda, var folk med den första typen av sjukdomen ofta fel diagnos som schizofren. Detta beror på det faktum att många med typ en bipolär affektiv sjukdom har tendenser att tappa kontakten med verkligheten, har hallucinationer, eller ha vanföreställningar under mer svåra maniska faser.

Den andra typen av bipolär affektiv sjukdom är ofta fel diagnos som klinisk depression. Detta beror på att patienten oftast deprimerad, och inte klagar om att vara lycklig under sina maniska episoder. Diagnoserna är oftast korrigeras efter medicinering behandling har börjat för depression. Antidepressiva används med bipolära patienter tenderar att kasta patienten in i en manisk fas. Om detta inträffar, kommer läkaren omedelbart inse sitt misstag och behandla patienten med en stämningsstabiliserande.

Det finns många behandlingsalternativ för bipolär affektiv sjukdom. Den vanligaste behandlingen för bipolär affektiv sjukdom är en kombination av medicinering och terapi, eller rådgivning. Medicinering inkluderar stämningsstabiliserande, antidepressiva och antipsykotika. Terapi inkluderar traditionella rådgivning metoder, kognitiv beteendeterapi, känsloladdad beteendeterapi och rationell beteendeterapi. KBT, EBT, och RBT är ganska nya former av bipolär affektiv sjukdom behandlingar terapi, som har visat sig vara mycket framgångsrik. Patienter som inte är kandidater för medicinering kan ofta ha lyckade resultat med KBT, EBT, eller RBT terapi ensam.

Medan bipolär affektiv sjukdom är inte en ny sjukdom, finns det fortfarande mycket lite känt om ämnet. Som läkare och forskare lära sig mer om hjärnan och hur den fungerar, desto mer sannolikt en bot för bipolär affektiv sjukdom hittas. Under tiden bör människor som känner att de kan visa symtom på bipolär affektiv sjukdom kontaktar en psykolog för diagnos och behandling alternativ. Familj eller vänner som märker dessa symtom i andra bör också försöka hjälpa den personen att hitta hjälp för sin psykiska sjukdom. Bipolär affektiv störning behöver inte styra ditt liv, om du är villig