Depakote och bipolär sjukdom med tanke på vilka biverkningar

Varje dag kan du se en massa människor som går till och från apotek. Olika läkemedel används för att behandla olika typer av sjukdomar och sjukdomar. Det finns over-the-counter mediciner som du kan köpa utan recept. Men vissa reglerade droger behöver rätt recept innan du kan köpa dem.

Inte alla sjukdomar kan ges bara om något läkemedel. Olika förutsättningar kräver olika typer av behandling och medicinering. Bara för att vara säker på att du är på den säkra sidan, rådfråga en läkare innan du tar någon medicin. Du måste vara medveten nu om att det finns individer som missbrukar vissa läkemedel, och detta kan leda till oönskade situationer. Och om du lider av bipolär sjukdom, vad du verkligen behöver är hjälp av en läkare som vet en hel del om sjukdomen.

Det finns flera mediciner tillgängliga för bipolär sjukdom. Det vanligaste är stämningsstabiliserande. Valproinsyra ges vanligen till bipolära patienter, och det finns ett fåtal varumärken som säljer denna medicin inklusive Depakene och Depakote.

Depakote är ett varumärke av valproinsyra. Det anses en kramplösande som läkare brukar ordinera som stämningsstabiliserande för bipolära patienter. Valproinsyra är ett mycket effektivt läkemedel för bipolär, emellertid har den vissa biverkningar såsom divalproexnatrium.

De biverkningar som kan delas in i de vanligaste och mindre vanliga. I varje fall bör du kontrollera alltid med läkare speciellt om biverkningarna är besvärande och fortsätter.

vanliga biverkningar

– Mild mage eller magkramper
– Diarré
– Förändring av din menstruationscykel
– Matsmältningsbesvär
– Förlust av hår och aptit
– Illamående
– Kräkningar
– Ovanliga viktökning eller förlust
– Skakningar i armar och händer

mindre vanliga

– Ostadighet eller klumpighet
– Förstoppning
– Dåsighet och yrsel
– Förändringar i humör, beteende och mentala
– Huvudvärk
– Hudutslag
– Rastlöshet
– Ovanligt spänning
– Irritabilitet
– Okontrollerad ögonrörelser
– Högre anfall
– Svaghet och trötthet
– Eye fläckar eller gula ögon (och hud)
– Blåmärken och ovanliga blödningar
– Svullnad av ansikte

Listan innehåller endast de mest erfarna biverkningar av bipolära patienter. Om du känner andra biverkningar som inte ingår i listan, då måste du omedelbart informera din läkare.

farmakologi

Depakote eller valproinsyra ökar hjärnans koncentrationen av GABA eller gammaaminosmörsyra därmed utgöra en kramplösande. Men dess verkningsmekanism ännu inte är etablerat och effekten är också okänd med avseende på det neuronala membranet.

Depakote administreras oralt och absorberas snabbt. En enda dos kan ge toppnivåerna serum efter fyra timmar, och dess halveringstid varierar från 6 till 16 timmar. Patienter som tar antiepileptiska läkemedel tillsammans med Depakote kommer att ha en lägre serumhalveringstid.

Om Depakote administreras mitt måltider, kan en smärre försening uppstå i absorptionen av valproinsyra, och är snabbt fördelas i kroppen eftersom man är bunden starkt till plasmaproteiner. Proteinbindning kan minskas genom att öka dosen. Om Depakote behöver användas som ett terapeutiskt läkemedel, måste koncentrationen vara endast omkring 50 till 100 mikrogram per ml. För närvarande god korrelation mellan serumnivåer, terapeutisk effekt och daglig dos, är ännu inte fastställda.

Terapin skall väckas med jämna mellanrum till en början eftersom det har förekommit rapporter om trombocytaggregation och trombocytopeni inhibition. Den blödningstid och trombocyträkning bör också bestämmas.

När läkaren ordinerar Depakote, måste du följa alla instruktioner avseende dosering och administration noga. Detta är viktigt för att undvika överdosering. Vissa patienter slutade i koma med felaktig användning av valproinsyra. Eftersom valproinsyra absorberas snabbt, kan det finnas begränsade värde magsköljning. Stödjande åtgärder måste tillämpas för att förhindra hypovolemi och se till att din urinproduktion bibehålls.

Bipolär sjukdom kräver medicinering som en del av behandlingen. Valproinsyra är en av de många läkemedel som är godkända för bipolär sjukdom. Med rätt dosering, kan detta minska bipolära symtom, förebygga episoder inträffar, förkorta sjukhusvistelser, och hjälpa individen att leva ett produktivt liv trots hans tillstånd.

Över tiden, utsätter bipolär sjukdom folk till humörsvängningar som kan nå den punkt oacceptabla i samhället. Men med rätt behandling och medicinering, kan bipolära patienter leda givande liv.