acceptans är det första steget i att övervinna depression och ångest

När jag först kämpade med depression nästan 20 år sedan, visste jag inte ens vet att en sådan sjukdom fanns. Allt jag visste var att jag vaknade upp tidigt varje morgon och kunde inte somna om. Allteftersom tiden gick blev jag mer och mer trött, men var tvungen att försöka sätta på en glad och positiv mask, som jag arbetade i försäljning miljö där detta var nödvändigt. Som en man, kände jag att jag borde ha kunnat lösa detta för mig själv, och när jag inte kunde, kände jag mer och mer desperat. Så småningom min syn var så dyster att det leder till 3 självmordsförsök. Tack och lov var inte lyckat, och inte ser något annat alternativ, såg jag en psykiater som erkände mig till ett psykiatriskt sjukhus. Jag ordinerades anti depressiva nästa dag. Lyckligtvis Jag svarade snabbt på dem, och med i 2 veckor var jag tillbaka på jobbet.

Även detta var för 20 år sedan och medvetenhet om depression var mycket låg, liksom många människor (särskilt män) Jag fann det mycket svårt att erkänna att jag inte var klara. Jag kände att det återspeglade en svaghet och inte vill att andra ska veta. Jag kom agonisingly nära aldrig reda på att depression är en mycket behandlingsbar sjukdom och att jag kunde gå på att leda ett mycket meningsfullt liv. Mitt stora misstag var att inte nå ut till hjälp tidigare. Jag kände folk skulle tänka mindre på mig, för att inte vara “on top of the world”, men jag har funnit att precis det motsatta är sant. När jag berättade min historia folk kände sig bekväm berättade deras och vad jag fick reda på var att de allra flesta människor hade någon nära dem som har varit med depression.

Erkänna och acceptera att det finns vissa saker du behöver hjälp utifrån med, är det första steget till att få bättre. Därför är det första steget i 12 stegs-program som Anonyma Alkoholister, har medgett att man inte klarar av livet och acceptera att du behöver hjälp.

Det är väldigt intressant att människor känner sig lite tvekan att se en läkare om ett fysiskt problem, såsom en stukad fotled eller vattkoppor ändå känner mycket ovilliga att diskutera stress, ångest, depression eller trötthet med samma läkare.

Ofta en älskad vittnen nedgången och uppmuntrar personen att söka hjälp bara för att finna att vissa människor (särskilt män) finner att söka hjälp en nästan omöjlig steg att ta. Så många förbittrad makar och partner har kontaktat mig med en partner i uppenbar nöd, men de kan inte få dem att diskutera problemet med en läkare.

Vad jag har också kommit att förstå genom personlig erfarenhet och forskning är att ju tidigare du börjar ångest och depression behandlingsstrategier (baserat på rätt diagnos) desto snabbare kommer du att återhämta sig. Det är inget fel med att försöka lösa saker själv (som många män vill göra), men det är mycket viktigt att du sätter en tidsgräns på dina försök. Om din handlingsplan inte ger en förbättring av symtomen i 2 veckor, måste du diskutera det med en GP. Okunnighet är definitivt inte bliss.

En behörig GP kan hjälpa till att sätta ihop en depression och ångest behandlingsplan så att du kan börja din väg ut ur det svarta hålet. Utan en ordentlig behandlingsplan det som att försöka rita din väg genom en stad mitt i en svart utan en karta. Rätt mental hälsa professionella kan ge ljuset och kartan.