panikattacker – Känner du igen Susans story panikattack

Susan var avkopplande som hon gjorde varje lördag morgon på nagelsalongen. Hon hade hennes fötter i badkaret, massagestol aktiveras och få en stor pedikyr. Hon pratade med de andra damerna i salongen om vädret för den kommande helgen och den kommande semester.

Plötsligt började hennes hud att klia, var det i brand. Hon justerade fötterna, kanske vattnet var för varmt. Svett pärlor dök upp på hennes panna, kände hon sin rygg och underarmar växer fuktig av svett. Susan satt där förlamad, fick hennes hjärta racing så snabbt, var misshandeln så hårt att hon kände hennes bröst skulle explodera. Hon kunde inte andas. Oh My God! Hon tänkte, jag har en hjärtattack. Väggarna var bokslut in på henne, alla såg på henne, måste folk tror att hon är galen.

Hon var tvungen att komma ut, komma ut, komma ut nu! Susan hoppade från pedikyr stolen och sprang till dörren. Hon brast ut ur salongen och in på parkeringen i hennes nakna blöta fötter. Hon andas, hon andas, hon kan andas igen! Plötsligt inser hon att hon var på parkeringen i hennes nakna fötter. Hur skulle hon kunna gå tillbaka dit? Vad skulle hon säga? Detta mortifying? Har något av detta bekant?

Panikattacker komma snabbt, ofta utan förvarning och på platser du aldrig skulle tänka dig att ha dem. Vad kan vara mer avkopplande än pedikyr?

Att förstå vad som utlöser attackerna är det första steget för att förhindra dem. Vad faktiskt ställa Susan off pratade om semester. Funderar alla gåvor hon var tvungen att köpa, måltider att förbereda, kort för att spendera och andra preparat hon var tvungen att göra satt henne in i panik-läge.

Liksom de flesta panikattack drabbade, trodde hon att hon skulle dö, få en hjärtattack eller någon annan allvarlig medicinsk fara. Hennes enda impuls var att springa, springa ifrån förnimmelserna, erfarenhet, rädsla. Hennes kamp eller flykt svar utlöstes.

Ja, de flesta attackerna komma snabbt och lämnar snabbt. Det är det som är så skrämmande om dem. De kommer på en stark, ofta från ingenstans och allvarligt störa en människas liv. Susans panik från början till slut var mindre än fem minuter. De flesta attacker varar endast ett par minuter men lämna kvardröjande rädsla och ångest långt efter det.

När Susan kunde andas igen, slår insikten att hon hade handlat på ett pinsamt sätt hårt. Den förödmjukelse som drabbade upplever efter en episod lämnar ofta långtidseffekter. Förklara dig själv och lugnande andra är endast den första delen av processen. Du blir sedan besatt av att undvika den situation som du ansluter till panikattack.

Susan gick inte till denna nagelsalong eller någon annan nagelsalongen igen i år. Hon förlorade kontakten med damerna i nagelsalongen, undvek hon samma damer om hon såg dem på stan, på köpcentret, i snabbköpet. Ducka bakom donut displayen för att slippa se någon du hade känt i flera år kan tyckas extrema, men för panikattack drabbade är det inte.

Susan slutade också gå till frisörsalong eftersom hon trodde att sitta i en stol i en av dessa platser orsakade hennes attack och hon ville inte se ut eller agera som en dåre i frisörsalongen. Hon motiverade detta med att berätta för alla att hon växte håret ut. Hon berättade själv att hon var sparsam och det var ett bra drag för hennes familj.

Susans tillstånd förvärrades eftersom veckorna och månaderna gick efter detta första panikattack i nagelsalongen. Hennes liv var oigenkännliga och hennes prioriteringar var helt ur smäll.

Varför har allt detta hända? Hon var livrädd för att ha ytterligare en attack. Okontrollerat och obehandlat, kan ångest bli förödande, vilket slutligen leder till generaliserat ångestsyndrom eller GAD eller fobier, såsom agorafobi, en gemensam kamrat tillstånd till attackerna.

Den goda nyheten är att du kan hjälpa dig själv, kan du hantera och förebygga dina panikattacker. Nyckeln till att förebygga dem är att förstå källan till din ångest och sedan hantera din livsstil och tankeprocess.