panikattacker – myter och desinformation

Desinformation inte bara skapar vaga bilder av ett tillstånd, men kommer sannolikt också få människor att tro på saker som egentligen inte existerar. Bland dessa villkor som brukar få allvarliga mängder av myter är psykiska störningar och beteendestörningar, dels psykologiska förhållanden är ofta svårt att förstå och verka mystisk.

I denna artikel kommer vi att försöka felsöka myterna om ett av de vanligaste beteendemässiga förhållanden-panikattacker.

Personer med panikattacker är galna …

Crazy är aldrig en bra term för människor med psykologiska förhållanden och människor med panikattacker är knappast galen. De kan verka galen och lite psykotisk för vissa människor när de upplever attacker av panik och skräck, men detta tyder inte på att de är.

Som för att lägga till förolämpning, är människor med panikattacker ibland uppfattas ha schizofreni, den mest avancerade formen av psykos, som präglas av svåra auditiva och visuella hallucinationer samt grova vanföreställningar och dysfunktionella tankar. Uppenbarligen finns det inget samband mellan människor som känner att de “bli galen” när genomgår attacker och människor som har avancerade (och även mindre) psykologiska förhållanden.

Personer med panikattacker tappa kontrollen …

Fel. Panikattacker inte beröva en person hans känsla av kontroll. Medan en persons tankar kan tyckas förvrängd för ett tag under attacker på grund av fysiska symptom som lämpar sig mot denna möjlighet t.ex. andnöd och hjärtinfarkt-liknande symtom, betyder det inte att den personen är att förlora greppet om verkligheten. Ångest som vanligen följer med panikattacker är en kroppens sätt att berätta att något är fel. Eftersom detta är en försvarsmekanism, är det inte farligt för någon, inte ens den personen får panikattack.

Det är bra att komma ihåg att panikattack händer bara i sinnet, kan det i själva verket vara osynlig för människor som omger personen under attacken. Vad förvärrar attacken är personens medveten tanke att det kan orsaka besvär eller skada för andra människor. Det är känslan av att förlora kontrollen över sig själv som gör tillståndet värre, en tanke som tillverkas i hjärnan, aldrig den totala avsaknaden av känsla av kontroll.

Personer med panikattacker har kroniska hjärtsjukdomar …

Även om detta kan vara delvis sant på grund av sambandet mellan mitralisklaffstenos framfall och panikattacker, gör det inte påståendet helt giltiga. Människor har goda skäl att tro att de har hjärtinfarkt eller fel hjärta när de upplever episoder av panikattacker sedan några av symptomen på båda villkoren är likartade. Men sådana symptom är helt rationella sett ur synpunkten av förhöjd rädsla.

Till exempel människor utsätts under förhållanden som stimulerar rädslan erfarenhet åtstramning i bröstet, snabbare hjärtslag, ymnig svettning, andnöd och ökad andning. Alla dessa tecken är också symptom på hjärtinfarkt som gör det lätt för de flesta att tro att istället för att ha en sjukdom i sinnet, de som har dysfunktionella hjärtan. Men sedan gör likheten i symptomen inte två helt olika förutsättningar likadana.

Myter erbjuder ofta ett sken av verkligheten som inte är svårt att tro i. Men låt dig inte luras. Att veta vad som är den exakta sanningen och inte hälften ligger kan tjäna dig väl när det handlar om förhållanden som root från och förvärras av tankar.