depression villkorade eller klinisk

Depression är en mycket komplex sjukdom och varje människas upplevelse av depression är annorlunda. Om livet har fört dig ner och blues bara kommer inte att avta för dig, kanske det är dags att tänka på att du kan lida av depression.

Tyvärr, ingen vet egentligen med säkerhet vad som orsakar depression. Precis som med andra sjukdomar såsom hjärtsjukdomar, depression kan manifesteras i olika och alltmer problematiska former, var och en kräver en särskild behandlingsplan. När en psykiater gör en diagnos av en patients depressiv sjukdom, kan han eller hon använda ett antal termer – såsom bipolärt, klinisk, stora, melankoliska, säsongsbetonad affective eller unipolär – att beskriva sjukdomen. Dessa etiketter förvirra många människor som inte förstår att etiketterna kan och ofta överlappar varandra. Personer med depression kan också få mer än en diagnos eftersom sjukdomen är ofta knutna till andra problem, såsom alkoholism eller annat missbruk ämnen, ätstörningar, eller ångest.

kategorier av depression

Depression kan också kategoriseras som villkorlig eller klinisk karaktär. Depression som har sitt ursprung från ett negativt eller störande händelse i ditt liv är normalt betecknas som villkorlig depression. Depression som visas utan uppenbar orsak är oftast kallas klinisk depression. Villkorlig depression är vanligen lättare för en person att hantera eftersom orsaken är oftast känd-det är ett tillstånd eller händelse som har bidragit till problemet.

Det första steget är att arbeta igenom (eller med) den händelse som utlöste depressionen. Det kan ha börjat som en följd av ett dödsfall, en olycka, en skilsmässa eller någon annan typ av liv-utmaning eller bakslag. Klinisk depression är ofta svårare att hantera eftersom källan är okänd och till synes kan visas från ingenstans. Denna typ är också den vanligaste, och för många människor som inte känner med depression, kan vara den mest frustrerande form av depression.

Att få lämplig behandling för de olika typer av depression börjar med en korrekt diagnos. Det finns flera olika diagnoser för depression, och mest bestäms av intensitet, varaktighet och specifik orsak till symptomen, om orsakerna är kända.

För ungefär en tredjedel av deprimerade människor, är en normal rutin praktiskt taget omöjligt. Andra har episoder av depression följt av känslor av välbefinnande-en berg-och dalbana av känslor. Ytterligare andra har episoder av extremt låga tider som varvas med olämpliga “toppar.”

tre vanliga etiketter

Nedan är tre av de vanligaste typerna av depression. Rådgör med din läkare leverantör för konsultation och diagnos om du misstänker att du lider av depression.

Egentlig depression – Egentlig depression är i allmänhet förknippas med stämningar där det finns allvarliga och långvariga känslor av sorg eller relaterade symptom som stör dagliga funktion.

Manic Depression – manisk depression kan definieras som en känslomässig störning som kännetecknas av förändrade humör skiftar från depression till mani som ibland kan vara ganska snabb. Människor som lider av manodepressivitet har en extremt hög hastighet av självmord.

Psykotisk depression – Cirka 15 procent av människor som lider av depression också visa symtom på psykotisk depression. Dessa symtom är auditiv och eller visuella hallucinationer och vanföreställningar tänkande. Människor som lider av denna extrema form av depression är i behov av omedelbar uppmärksamhet. Eftersom de inte kan rationellt bedöma konsekvenserna av sina handlingar, de är i allvarlig fara för att skada sig själva eller andra.