depression medicinering del II vad du kan förvänta dig

Varaktighet av behandling med läkemedel:
En enda episod av depression kan svara på en kort kur med depression medicinering. Generellt är rekommendationen nio till tolv månader efter att alla symptom har upphört. Om fördjupningen är ett resultat av en akut situation kan detta vara allt som behövs.
Många deprimerade och oroliga människor kan behöva medicinering för obestämd tid. Detta är fallet när depressionen är återkommande, när en kronisk mild depression kompliceras av episoder av allvarlig depression, när det finns en stark familjehistoria för depression, eller när stressande situation förväntas inte till slut.
I fallet med premenstruell dysfori (PMDD), kan medicinering tas sju till tio dagar av varje månad, oftast före början av menstruation. Detta är ofta tillräckligt för att eliminera symptom som bara inträffar episodiskt.

Begränsningar av behandling med depression medicinering

Det botar inte depression, och fungerar bäst i kombination med stödjande behandlingar. Däremot kan mediciner förbättra funktion även i närvaro av psykisk smärta och svårt att hantera.
Alla läkemedel har potentiella biverkningar, och varje person har en unik reaktion på en viss drog. Ofta tar det flera försök att få precis rätt medicin eller kombination av läkemedel.
Kostnaden är en mycket verklig fråga. Medan vissa av de nyare patenterade mediciner varumärke kan vara mer effektivt än tidigare versioner, är de ofta för dyra för kunderna att ha råd. Det finns föga nytta någon drog som kunden inte äger.
Den negativa bilden av att ta antidepressiva läkemedel kan förhindra att vissa människor från att acceptera denna form av behandling. Försäkringsbolagen diskriminerar personer som behandlar sin depression.

Hur depression medicinering fungerar oftast:

De flesta depression mediciner tar ett par veckor vid terapeutiska doser för att ge symtomlindring. Ibland kommer du att märka förändringar i de första dagarna. Det är oftast på grund av biverkningar snarare än “terapeutisk” effekter. Ångest kan minskas och panikattacker frigjorts innan du märker en lyftning av depression.
Börjar på en låg dos som ökas långsamt begränsar förekomst och intensitet av biverkningar. Det tar mer tålamod från din sida.
Om, vid något tillfälle, du känner en ökad irritabilitet, eller självmordstankar, se till att låta din förskrivaren vet. Detta är inte en normal reaktion på depression medicinering och kräver omedelbar uppmärksamhet.
Många biverkningar är kortsiktiga och försvinner efter några dagar. Symptom som illamående kan minskas genom att ta din depression medicinering efter en måltid. Kontrollera med din remitterande läkare eller apotekspersonal för att kontrollera att läkemedlets effekt inte kommer att ändras.
Med tiden, och under överinseende av din förskrivare, bör du känna gradvis bättre och bättre. Det börjar med blixtar av känslan “normala”, blir mer och mer frekventa, och varar längre.

Göra det bästa av din depression medicinering: vara en ansvarsfull klient.

Prata med din förskrivaren om vad som väntar och vad man ska göra om du har problem
Ta din medicin enligt ordination, inte sluta ta det utan att tala med din förskrivaren.
Ha tålamod, förvänta dig inte att allt ska bli bättre över natten.
Gör din del, äter klokt, måttlig motion och få tillräckligt med vila och rekreation.
Rapportera dina framsteg, förekomst av biverkningar som överenskommet, och hålla din uppföljning utnämningar. Var noga med att berätta för din förskrivaren om du inte har råd med medicin. Det finns program som kanske kan bidra till att ge din medicin, eller din förskrivaren kan få möjlighet att välja ett generiskt läkemedel som kommer att ge ett tillfredsställande resultat.

Uppmärksamma och planera framåt kommer att maximera de positiva effekterna man får från depression medicinering.