depression drog

Depression är en vanlig och behandlingsbar psykisk hälsotillstånd som kan påverka någon av oss vid någon tidpunkt i våra liv. Om du lider av depression, då är det mycket troligt att någon form av medicinering kommer att förskrivas av din läkare. Det finns många olika typer av läkemedel som finns tillgängliga, alla med sina egna fördelar och nackdelar, men i stort sett alla av dem fungerar genom att förändra aktiviteten av kemikalier i hjärnan som påverkar vårt humör.

Den typ av läkemedel rekommenderas beror väldigt mycket på vilken typ av depression, svårighetsgraden av symtomen och en individs personliga medicinska historia. Det är viktigt att komma ihåg att antidepressiva kan ta flera veckor för eventuella positiva effekter att synas och som med alla mediciner, finns det möjlighet att uppleva vissa biverkningar.

Nedan beskrivs de vanligaste typerna av läkemedel som används för att behandla depression, tillsammans med några populära varumärken (generiska namn inom parentes), deras användning och tillhörande biverkningar.

Tricykliska (TCA)

Tricykliska arbetar främst genom att öka nivåerna av signalsubstanser som serotonin och norepinefrin. Några av de vanligaste märkena är:

• Adapin (Doxepin) – används på kort sikt för att behandla olika typer av depression och andra villkor

• Anafranil (klomipramin) – används för att behandla depression och tvångssyndrom

• Aventyl (Trimipramine) och Tofranil (Imipramine) – används för korttidsbehandling av olika typer av depression och andra tillstånd såsom nervsmärta och bidra till att förhindra migränattacker

De vanligaste biverkningarna i samband med dessa typer av antidepressiva läkemedel inkluderar huvudvärk, yrsel, viktökning, muntorrhet, illamående, dimsyn och förstoppning.

monoaminoxidashämmare (MAO-hämmare)

Denna typ av läkemedel verkar genom att hjälpa till att balansera nivåerna av signalsubstanser i hjärnan. Till exempel:

• Nardil (Fenelzin) – används för att behandla depression och andra tillstånd inklusive panikattacker, ätstörningar och kokainberoende.

Biverkningar förknippade med MAO-hämmare inkluderar dåsighet, matsmältningsproblem, ångest och mardrömmar, sömnlöshet, muntorrhet och svaghet.

selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI)
SSRI fungerar genom att hämma återupptaget av signalsubstansen serotonin i hjärnan. De är nyare än de andra formerna av antidepressiva och bevisa mer populära eftersom de i allmänhet anses säkrare att använda. Några vanliga varumärken är:

• Prozac (fluoxetin) – ofta används för att behandla depression, tvångssyndrom, och ätstörningar liksom övriga villkor

• Paxil (paroxetin) – kan användas för att behandla depression och vissa ångestsjukdomar samt övriga villkor

• Zoloft (sertralin) – detta läkemedel används för att behandla depression och andra tillstånd inklusive panikångest och tvångssyndrom

Vanliga biverkningar associerade med SSRI inkluderar nervositet, sömnstörningar, huvudvärk, muntorrhet, darrningar, matsmältningsstörningar och svettningar.

serotonin och noradrenalinåterupptagshämmare (SNRI)

SNRI verkar genom att hämma återupptaget av både serotonin och norepinefrin, och inkluderar:

• Efexor (venlafaxin) – används för att behandla depression och vissa ångest. Biverkningar inkluderar nervositet, yrsel, sömnstörningar, störningar matsmältningsorganen, förstoppning, muntorrhet, aptitförlust

Andra typer av receptbelagda läkemedel

Det finns andra läkemedel som finns tillgängliga för att behandla depression, men som inte faller in i någon av de tidigare kategorierna. Till exempel:

• Wellbutrin (Bupropion) – används för att behandla depression och ibland för att hjälpa till med att sluta röka. Det fungerar genom att öka nivåerna av norepinefrin och dopamin i hjärnan. Biverkningar är yrsel, dåsighet, huvudvärk, illamående, kräkningar, rastlöshet, agitation, förstoppning

• Litium (Litiumkarbonat) – ofta används för att behandla en mer allvarlig form av depression som kallas bipolär eller manodepressiv sjukdom. Det fungerar som en stämningsstabiliserande för att balansera ut toppar och dalar i samband med manisk depression. Biverkningar är ökad törst, täta urinträngningar, dåsighet, darrningar och illamående

Över disk läkemedel

Det finns många preparat på marknaden som kan köpas över disk, vilket är förmodligen mer lämpade för lindrigare former av depression. Även till synes säkra läkemedel kan interagera med andra typer av läkemedel och vara skadligt, så innan du tar något alternativ eller naturläkemedel, är det alltid bäst att diskutera det med en kvalificerad läkare först. Exempel inkluderar:

• Samma (S-adenosylmetionin) – verkar fungera genom att öka nivåerna av signalsubstanser i hjärnan

• Johannesört (Hypericum perforatum) – fungerar ungefär som Prozac genom att hämma återupptaget av serotonin. Kan interagera med andra mediciner så viktigt att söka läkare

• 5-HTP (5-hydroxytyptophan) – ökar serotonin nivåer och förbättrar sömnen patters

• Fiskolja (eikosapentaensyra eller dokosahexaensyra) – förbättrar blodflödet till hjärnan och bland neural connectivity, ökar också serotonin nivåer

• Homeopatiska medel-Det är klokt att rådfråga en kvalificerad läkare. Den brittiska Homeopatiska Association tillhandahåller en lista över homeopater i Storbritannien och National Center for homeopati kan ge samma i USA.

slutsats

Det är omöjligt att veta vilken typ av läkemedel eller behandling kommer att vara mest effektiva för vilka så det kan vara en fråga om att försöka mer än en. Den bästa personen att ge dig råd om lämpligheten av depression läkemedel, föreskriven eller annat sätt, är din läkare, eftersom han eller hon kommer att kunna ta hänsyn till din fulla sjukdomshistoria, vilken typ av din depression, och alla andra relevanta faktorer, innan vi diskuterar lämpliga behandlingsalternativ för dig.