panikattacker – du kan få en panikattack eftersom du är orolig att ha en

Vad är ångest Anyway? Ångest är inte rädsla och du kan skilja mellan de två känslorna genom att titta mot källan till din oro. Rädsla brukar riktas mot något konkret, mannen i mörk gränd efter dig, hajen som lurar i vattnet eller 9:00 är mötet med din chef. Den externt objekt eller situation är verkligt och vad du fruktar är inom sfären av möjligheten.

Ångest å andra sidan, är en ospecificerad ångest. Du kan inte identifiera eller förklara vad du är orolig. Snarare än ett externt objekt, är källan till din ångest inom dig.

Ångest kan bakre sitt huvud på många sätt, kan det vara en liten oro för att förlora kontrollen eller något dåligt händer eller det kan vara ett fullskaligt anfall där ditt hjärta palpitates, du är förvirrad och du upplever extrem terror. Många människor som har panikattacker tror de har hjärtinfarkter eftersom känslan är så intensiv.

Här är några av de symtom drabbade kommer att uppleva:

• andningsproblem
• snabba eller oregelbundna hjärtslag
• Bröstsmärta
• svettning
• kvävning
• skakningar
• domningar
• illamående
• desorientering
• Värmevallningar eller frossa
• Rädsla för att dö
• Rädsla för att bli galen
• Känsla lossnat från kroppen

Om du upplever fyra eller flera av ovanstående symtom i plötslig tillsammans, nå en förhöjd nivå av rädsla eller obehag och sedan tillbaka ifrån den känslan, så har du förmodligen haft en panikattack. De kan vara ganska skrämmande och störande för ditt liv. Det värsta är att de ofta kan uppstå utan förvarning och helt ur det blå.

American Psychiatric Association: s definition av en panikattack kräver en diskret eller begränsad period av ökad rädsla och därefter en återgång till det normala. Det är möjligt för attacken att vara så överväldigande att man inte effektivt kan kommunicera vad som händer med dig.

Den plötsliga och oväntade med vilken panik kan komma på ofta leder till ännu större oro panikattacker. Situationsångest är rädsla som uppstår som svar på en specifik situation. Vi har alla upplevt det ….. Tänkbara exempel på situationsanpassat ångest kan inkludera konfrontera din make, gå till tandläkaren, körning och att tala inför publik.

Situationsångest oftast snabbt avgår när ångesten producerar händelsen har passerat. För vissa, denna typ av ångest som faktiskt bidrar till att förbättra sina resultat, eftersom de förbereder mer, träna hårdare etc. Men för många, kan dessa känslor vara upprörande och skrämmande. När du tar dessa farhågor och omvandla dem till undvikande av de situationer man fruktar det är då din rädsla har gått över till en fobi.

Situationsanpassat ångest kan leda till ett ångestsyndrom men det behöver inte och det är inte samma sak som en panikattack. Attacken är mycket mer intensiv och kommer faktiskt förhindra någon form av prestation eller åtgärd som du skulle utföra. Det är mycket mer fysiskt skrämmande och mycket mer känslomässigt försvagande till den punkt där undvikande verkar den enda lösningen.

Det är viktigt att komma ihåg att en viss oro är både normalt och rimligt i många situationer. När vi lever våra liv vi står inför utmaningar, potentiell misslyckande och förlust. Alla dessa erfarenheter kan producera ångest vilket är helt normalt och förväntat.