musik och depression

Vad är musik? Alla ljud består av ljudvågor. Vad skiljer musik från andra ljudvågor är det sätt på vilket de ljudvågor vibrera och minska från högt till mjukt. Släppa en metall pan på golvet presenterar vibrerande, oregelbundna vibrationer. Skapa en anteckning på ett piano ackord ger en mjukare mer enhetlig och smidig övergång från högt till mjukt. Uppenbarligen är en musikalisk not kommer att bli mycket mer behagligt.

Det finns ett gammalt ordspråk om hur “musik lugnar den vilde odjuret.” Detta är inte bara sant, det är faktiskt en underdrift. Musik spelar en så djupgående del av våra liv, att vi knappt kommer att skrapa på ytan här, men låt oss ge det en översikt.

Alla av oss växte upp med vissa låtar eller instrumental som slår ett ackord som reflekteras genom hela vår varelse. Till exempel, när jag hör “A Summer Place,” det bär mig genast tillbaka till sommarmånaderna på femtiotalet. Erfarenheterna är så djup att jag kan minnas känslan av solen på mitt ansikte, lukten av varm korv som tillagas över öppen eld och skratt av vänner och familj.

Det finns en teori om att vissa toner eller ackord genljuder med en vibration som är särskilt harmoniskt till specifika personer. Har du någonsin hört en låt som gav dig “gåshud?” Om så, du ger validering denna teori. När detta inträffar, har musiken en djupgående inverkan på det undermedvetna. Lägg intensiva känslor till ekvationen och du har en kraftfull, outplånliga, blåkopia på ditt undermedvetna som kommer att följa dig resten av ditt liv.

Till exempel, låt oss säga att du får nyheter om döden av en nära anhörig under en viss musikstycke spelas på radion. Just den musik kan ha ett bestående intryck. År senare, utan någon uppenbar anledning, kan du finna dig omedelbart kastas in i ett tillstånd av depression vid förhandlingen att samma melodi. Detsamma kan vara sant “positiva” känslor som beskrivs i berättelsen ovan.

Den subliminala effekten av musik är ett bevisat faktum. Hur ofta tycker du själv nynna ett fragment av en låt som du inte kan identifiera bara för att upptäcka att det är en ny “kommersiell” meddelande som du hörde på din tv. Reklambranschen betalar enorma summor pengar för att bedriva forskning om varför och hur musik fungerar på det undermedvetna. Detta är också anledningen till att du ser den senaste trenden med stora företag att rekonstruera klassiker ursprungligen utförts av några av de stora i scenen och skärmen.

Bara för skojs skull, nästa gång du befinner dig nynna en melodi, försöka komma ihåg när, var och under vilka omständigheter ni hörde det för första gången. Övningen kommer förmodligen att hjälpa dig att bättre förstå hur tidigare händelser har format dina musikaliska preferenser. Och, jag ska satsa att nästa gång du hör “A Summer Place,” kommer du ihåg att läsa den här artikeln.

glad att lyssna!