nya antidepressiva godkända för behandling resistent depression

Den första antidepressiva syftar till att bekämpa behandling resistent depression, Symbyax, vann FDA-godkännande i mars 2009. Behandling resistent depression, eller TRD, diagnostiseras när depressionen patienten får liten eller ingen lättnad efter provanställningar på två eller flera antidepressiva mediciner, eller när deras symptom förbättras men sedan återvända. TRD drabbade känner ofta som om ingenting kommer att hjälpa dem, och får ge upp hoppet om att någonsin flyr sin nedstämdhet.

Symbyax är en kombination av två vitt-receptbelagda mediciner – det antidepressiva medlet Prozac (fluoxetin hydroklorid) och atypiska antipsykotiska Zyprexa (olanzapin), också marknadsföras som muntligen sönderfallande Zyprexa Zydis. Symbyax rekommenderas av tillverkaren, Eli Lilly, för att behandla både TRD och bipolär sjukdom.

Egentlig depression är den vanligaste orsaken till handikapp för amerikaner i åldrarna 15 till 44, och är nästan dubbelt så vanligt hos kvinnor som hos män. Bipolär sjukdom drabbar cirka 5,7 miljoner amerikaner. Traditionella behandlingar för depression är terapi, elektrokonvulsiv behandling, vagusnerven stimulering, transkraniell magnetisk stimulering och antidepressiv medicin.

För närvarande är de mest förskrivna antidepressiva läkemedel är selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI) som Prozac, serotonin-noradrenalinåterupptagshämmare (SNRI) såsom Efexor och Efexor Depot, och noradrenalin-dopaminåterupptaget hämmare (NDRI) Wellbutrin och Wellbutrin XL. Bipolär sjukdom är traditionellt behandlas med terapi och litium eller antiepileptika medicinering.

Endast omkring en tredjedel av depression patienter som till fullo motsvarar den första antidepressiva medicinering de ordinerats, men de flesta kommer så småningom att svara på ett annat antidepressivt läkemedel, eller till en kombination av antidepressiva läkemedel. Kombinera medicinering med terapi ger bäst resultat i mild till måttlig depression. Men kliniska studier har visat att så många som en av tre depression patienter kan ha en form av resistent depression.

Traditionell resistent depression behandling med antidepressiva läkemedel innebär att ändra doseringen av det ursprungliga läkemedlet, ersätter ett annat recept antidepressiv från samma eller en annan klass, kombinera två antidepressiva läkemedel med olika mekanismer för åtgärder, eller lägga till ett antidepressivt läkemedel från en annan klass. Utöka ett läkemedel med en annan ofta ger bäst resultat, men kan också leda till en ökning av vanliga biverkningar.

Behandling resistent depression är sannolikt orsakad av en kombination av genetiska och miljömässiga faktorer, inklusive inte tar receptbelagda depression mediciner precis som ordinerats, pågående stress, barnmisshandel eller vanvård, kronisk smärta, drogmissbruk, eller oredovisade underliggande hygienkrav som en sköldkörtelsjukdom eller anemi. Ibland kan en patient vara depression behandling resistent på grund av ett fel diagnos psykisk sjukdom eller en medföljande odiagnostiserad psykisk sjukdom såsom posttraumatisk stress eller panikångest.