hantera depression efter en Parkinsons diagnos

Parkinsons sjukdom är ofta som en fysisk sjukdom. I avancerade fall är det inte svårt att följa darrningar, muskelryckningar, stelhet och problem rörlighet som är karakteristiska för sjukdomen. Men det finns också en stark koppling mellan psykisk hälsa och Parkinsons sjukdom, demens ofta får fäste under sjukdomens senare skeden. En mer framträdande Parkinsons psykisk hälsofråga är depression. Parkinsons litteraturen tyder på att så många som hälften av personer med Parkinsons sjukdom lider också av depression.

Depression är ett allvarligt tillstånd som har potential att störa dagliga verksamhet, och i allvarliga fall, kan även leda till isolering, självstympning eller självmord. Även om det kan utlösas av stressande händelser, långvariga miljömässiga eller sociala omständigheter, eller ens från medicinering, är depression orsakas av onormal hjärnfunktion vars orsak är okänd.
Förutom de klassiska tecken på depression som inkluderar unsociability, minskad isolering, dåligt humör, hygien eller omsorg för personlig inställelse, eller låg självkänsla, kanske Parkinsonpatienter uppvisar olika tecken på depression än icke-Parkinsons sjuka. Skillnader i symptom profilen för personer som har Parkinson i motsats till dem som inte får innehålla:

* Täta förekomster av självmordstankar men med färre faktiska självmord
* Sorg utan skuld eller självanklagelser
* Högre frekvens av ångest

Den goda nyheten är att depression, för friska individer såväl som de med Parkinson, är behandlingsbar. Söker och genomgår behandling för depression kommer gör att människor mår bättre om sig själva och deras omständigheter, och, i fallet med Parkinsons sjuka, kommer att tillåta dem att öka sitt fokus på att övervinna de symtom av sin sjukdom och leva ett mer normalt liv. Behandlingen bör vara ett samarbete mellan Parkinsons patientens läkare och en kvalificerad psykolog, företrädesvis en psykiater, som har behörighet att förskriva lämplig medicinering. Genom att uppmuntra kommunikationen mellan neurolog och psykiater, kan potentiella medicinering interaktioner undvikas och optimal mental och fysisk hälsa uppnås snabbare.

Även när de behandlas, inte depression inte omedelbart försvinner. Det kan ta tid att hitta rätt balans mellan medicinering och emotionell terapi för att hjälpa en patients tillfrisknande från depression, även när de är mycket sjuka. Oavsett vilket skede av Parkinsons en person kan ha drabbats av, behandling av depression kan införlivas i hans eller hennes allmänna hälsa behandlingsplan utan att äventyra effekten av vare programmet.

Personer med diagnosen Parkinsons, särskilt om de lider av depression, kan känna sig överväldigad av den enorma sina hälsoproblem. Det kan vara bra att lära sig mer om sjukdomen och de senaste framstegen som gör att de flesta människor med Parkinson att leva långa och produktiva liv. Det kan också vara skönt att få kontakt med andra människor som har sjukdomen och som har lärt sig att leva med det. Globalt finns det nationella, regionala och lokala sammanslutningar vars uppdrag är Parkinsons sjukdom forskning, utbildning och support av Parkinsons sjuka. Denna typ av real-life hjälp från människor som känner till hur det är att leva med Parkinson kan vara ett ovärderligt komplement till det stöd nätverk som består av familj och vänner.