anslutning av ångest och depression

Ofta är vi snabba att märka de känslor som vi har på en daglig basis, någon som känner sig ledsen kan säga att de känner dig deprimerad, någon som är orolig för en viss händelse kan beskriva det genom att säga att de har en ångestattack. Dessa ord har blivit folkspråk av en generation, så mycket, i vissa fall, att vi har en svår tid att erkänna och definiera vilka symptom egentligen kunde relateras till kliniska förhållanden. Det finns många människor som upplever ångest i en svår och ihållande basis, och andra som skulle diagnostiseras som drabbas av depression. Men vad de flesta människor inte inser är att ångest och depression är anslutna oftare än inte.

Depression skiljer sig från perioder av sorg på grund av dess intensitet och frekvens. Depression är ofta ett ihållande tillstånd av melankoli som färger aktiviteter i det dagliga livet. Det kan utlösas av många händelser eller miljöfaktorer – eller ingenting alls. I vissa fall ärftlighet eller förändringar i den fysiska organ kan vara den största orsaken till depression. I båda fallen, de känslor som är förknippade med depression är ofta desamma.

Drabbade rapporterar känslor av intensiv sorg, apati, irritabilitet och negativitet. Det finns också fysiska symtom som de som är deprimerade rapporten upplever även magproblem, sömnsvårigheter eller ständig trötthet, brist på aptit, huvudvärk, illamående och allmän smärta i hela kroppen. I vissa fall känslorna är så starka att de gör den sjuke oförmögen att gå om normala aktiviteter.

Ångest definieras av långlivade och svåra känslor av panik och rädsla – antingen i allmän mening eller som svar på en viss händelse eller situation. Ångest anses vara ett samlingsnamn där olika typer av ångest falla inklusive generaliserad ångest, panikångest, fobier och tvångssyndrom. Ångest, som depression, kan visa sig genom fysiska symtom såsom andningssvårigheter, ökad hjärtfrekvens, diarré, kräkningar, svettningar, skakningar, och mer.

Ångest och depression kan lätt vara co förekommande – vilket innebär att de förekommer tillsammans med sina egna separata och oberoende symtom, eller comorbid – vilket innebär att de uppträder tillsammans och deras symptom överlappar. Forskare har även studerat förekomsten av ångest och depression tillsammans och fann att över hälften av de människor som upplever depression också får svår och ihållande ångest.

Anslutningen är så utbredd mellan ångest och depression som kliniker har utvecklat termer som kan hjälpa dem diagnostisera sina patienter som framlägger med en myriad av symtom. Exempelvis hänvisar upprörd depression till en depressiva tillstånd som faktiskt presenterar som ångest, inklusive känslor av allmän panik och rädsla. Akathitic depression är ett depressivt tillstånd som även presenterar som ångest men inte känslor av panik.

Dessutom har det visat sig att pågående känslor av ångest faktiskt kan utlösa depression. Och läkarna har märkt att där det finns rök finns det ofta brand. Ihållande känslor av panik och oro kan orsaka lidande för att uppleva mild till svår depression. Forskare studerar fortfarande sambandet mellan ångest och depression och deras sammanblandning effekt på varandra.

Vad som står klart är dock att ångest och depression kan hanteras och behandlas genom en mängd olika terapier och läkemedel som har funnit stor framgång på marknaden. Ofta när den totala känslan av ångest tas bort, kommer depression lyfter liksom. Om du upplever några känslor av ångest och depression är det viktigt att omedelbart uppsöka läkare så en lämplig behandlingsplan kan sättas i rörelse.