introduktion till psykoterapi. vad terapeuten gör faktiskt

lyssna

Medan vissa traditionella terapeuter kan beskrivas som anta hållning “Jag vet, jag ska berätta för dig”, är den hållning jag förespråkar en av “Du vet, du berätta för mig”. [Bowlby 1988]

Först och främst terapeuten lyssnar till oss, och han lyssnar med sitt sinne i ett tillstånd av fritt flytande uppmärksamhet som är helt fokuserad på vad vi säger.

tolkning

Genom tolkningar psykoterapeuten ger oss insikt och uppmuntrar oss att utveckla insikt om oss själva genom att göra kopplingar mellan det medvetna och omedvetna nivåer av vårt sinne. Tolkningarna är sannolikt att handla om hur vi mår under ytan, hur den känslan gäller vår relation med honom eller henne, och hur den känslan avser den relation vi hade med någon i vårt förflutna, oftast en förälder.

överlevande

Efterlevande är en viktig funktion för terapeuten. Oavsett vad vi gör, om vi attackerar honom, förklara kärlek till honom, försöka kasta honom av doften, eller helt ignorera honom, kommer han stanna hos oss för hela sessionen, behålla sitt jämnmod, och vara där igen för nästa session.

motöverföringen

Samt åtföljer oss när vi utforskar våra känslor terapeuten måste vara medveten om eventuella känslor han upplever i relation till oss, dessa är hans motöverföringen känslor. Två skilda användningar av ordet “motöverföringen” måste skiljas.

Den första avser en situation där, precis som patienten omedvetet ger sina undertryckta känslor och olösta konflikter för att bära på den terapeutiska relationen, så gör terapeuten. Terapeuten “förorenar fältet med sina egna problem från annat håll”. [Brown, D.; Pedder, J. 1991]. Denna typ av motöverföringen borde inte hända.

Förutsatt att terapeuten är själv fri från neurotiska problem som han kan anta att vad han anser är ett resultat av något som vi gör för honom och använda motöverföring i den andra meningen, vilket är ett viktigt verktyg med vilket han kan få förståelse för vad vi försöker kommunicera.

Den djupare innebörden av vad terapeuten gör

Terapeuten beteende mot oss har en viktig betydelse på den djupaste nivån av vårt omedvetna, vilket är att genom hans aktivt lyssnande han efterlikna hängiven uppmärksamhet en mamma borde ge sitt barn.

Inställningen av behandlingen

Det är den psykoanalytiska inställningen i sig som är den grund på vilken allt annat vilar. [Modell 1990]

Den aktuella inställningen av behandlingen har en djupare mening också. Inställningen ska vara en plats där vi kan lämna vardagen för en stund och känn dig fri att utforska och uttrycka oss utan hämning. Eftersom inställningen är i sig en del av den terapeutiska relationen hur vi förhåller oss till det kan avslöja aspekter av vårt omedvetna.

Gränserna för den terapeutiska relationen

En viktig funktion för den professionella snarare än personlig karaktär av den terapeutiska relationen är att i slutändan måste vi finna det otillfredsställande och ser till andra relationer för tillfredsställelse. Att bo med en terapeut på obestämd tid skulle motsvara ett barn som bor med sin mor på obestämd tid.

upphovsrätt inuti psykoterapi insidetherapy.blogspot.com