få information om förlossningsdepression

Förlossningsdepression är en typ av depression som en mor upplever omedelbart efter förlossningen. Det är mer allvarliga och varar längre än “baby blues”. Förlossningsdepression förekommer hos cirka 10 procent av fertila kvinnor.

Depression kan beskrivas som nedstämdhet, blå, olycklig, eländig, eller nedstämd. De flesta av oss känner på detta sätt vid ett eller annat tillfälle under korta perioder. Men sant klinisk depression är en sinnesstämning sjukdom där känslor av sorg, förlust, ilska eller frustration stör vardagen under en längre tid. Depression kan vara mild, måttlig eller svår. Graden av depression, som din läkare kan avgöra, påverkar hur du behandlas.

Omkring tio till tjugo procent kommer att uppleva stora depression symtom efter födseln av deras barn. Dessa symptom – ångest, irritabilitet, sömnlöshet, skuldkänslor, koncentrationssvårigheter, ihållande weepiness eller sorg – är ihållande och intensiv jämfört med mildare “baby blues”. Symtomen är vanligen inom de första sex veckorna före förlossning. Dessa symtom kan pågå ett år eller ännu längre, även om tre till sex månader är den genomsnittliga. Hormoner är också tänkt att spela en roll i denna typ av förlossningsdepression, men familjen och patienten historia av depression, brist på stöd och negativa livshändelser är riskfaktorer liksom. Förlossningsdepression svarar bra på antidepressiva och terapi.

En form av svår depression efter förlossningen som kräver behandling. Det sägs ibland att förlossningsdepression (PPD) inträffar inom 4 veckor efter förlossningen, men det kan hända ett par dagar eller månader efter förlossningen. En kvinna med PPD kan ha känslor som liknar baby blues – sorg, förtvivlan, ångest, irritabilitet – men hon känner dem mycket starkare än hon skulle med baby blues. PPD håller ofta henne från att göra de saker hon behöver för att göra varje dag. När en kvinnas förmåga att funktionen påverkas, är detta ett säkert tecken på att hon behöver behandling.

Postpartum psykos, vilket är en betydligt mer allvarlig och farlig form av förlossningsdepression är extremt sällsynt och endast drabbar cirka 3 kvinnor per 1000. Mycket sällan – i ungefär 1 eller 2 av 1000 tidigare normala kvinnor – de depressiva symtomen föregå en akut psykos. De flesta av de psykoser verkar inom två veckor efter förlossningen och försvinner inom två månader, även om de kan fortsätta längre. Tecken på postpartum psykos uppträder vanligtvis under de första veckorna efter förlossningen. I vissa fall förlossning kan resultera i låga sköldkörtel nivåer, som även kan vara en orsak till depression.

Som med premenstruella syndrom, är mycket lite känt om psykiatriska sjukdomar som utvecklar efter förlossningen och om de skiljer sig från depressioner och psykoser som sker vid andra tillfällen. Förutom de dramatiska hormonella förändringar som sker efter förlossningen, stressande livshändelser, äktenskapliga problem, rädsla för moderskapet, alltför höga förväntningar på moderskap, och brist på socialt stöd kan påverka huruvida en kvinna går från blues till en klinisk depression.

Postpartum psykisk sjukdom ursprungligen konceptualiseras som en grupp av sjukdomar som är särskilt kopplade till graviditet och förlossning och därmed ansågs diagnostiskt distinkt från andra typer av psykiska sjukdomar. Nyare uppgifter tyder på att förlossningen psykisk sjukdom är nästan omöjligt att särskilja från psykiska störningar som uppstår vid andra tillfällen under en kvinnas liv.