med elektrokonvulsiv terapi för behandling av bipolär sjukdom – vad är det egentligen handlar om

Elektrokonvulsiv behandling (ECT), även känd som elchocker terapi, är en kontroversiell medicinsk behandling som framkallar ett anfall genom att leda elektricitet genom patientens hjärna. ECT var en vanlig psykiatrisk behandling till det sena 20th århundradet, då den föll i glömska som bättre läkemedelsbehandlingar blev lätt tillgänglig för fler psykiatriska tillstånd. Det är nu reserverad för svåra fall av depression i sådana sjukdomar som depression och depression i samband med bipolär sjukdom. Den kan också användas för att behandla en manisk episod.

Man tror att ECT fungerar med hjälp av en elektrisk chock för att orsaka ett anfall (en kort period av oregelbunden hjärnaktivitet). ECT kan ges under en sluten vistelse, eller bara för öppenvården snabb behandling. ECT ges upp till tre gånger i veckan. Vanligtvis inte mer än tolv behandlingar behövs. Behandlingen ges av en psykiater. Detta beslag släpper många kemikalier i hjärnan. Dessa kemikalier, som kallas signalsubstanser, leverera meddelanden från en hjärncell till en annan. Frisläppandet av dessa kemikalier gör hjärncellerna fungera bättre. En persons humör kommer att förbättras när hans eller hennes hjärnceller och budbärare kemikalier fungerar bättre.

I elektrokonvulsiv behandling, är en elektrisk ström skickas genom hårbotten till hjärnan. ECT är en av de snabbaste sätten att lindra symptomen hos personer som lider av mani eller svår depression. ECT används vanligen som en sista utväg när sjukdomen inte svarar på medicinering eller terapi. Den kan användas när en patient inte kan ta läkemedel, såsom under graviditet. Den används också när patienter utgör ett allvarligt hot mot sig själv eller andra, och det är farligt att vänta tills medicinen börjar gälla.

Innan en ECT behandling, ges patienten en muskelavslappnande och satte under narkos. ECT, när det görs på rätt sätt, kommer att leda till att patienten får ett krampanfall och det muskelavslappnande ges för att begränsa storleken av episoden. Elektroder placeras på patientens hårbotten och en fint kontrollerad elektrisk ström används som orsakar en kort beslag i hjärnan. Eftersom musklerna är avslappnade, kommer beslag brukar begränsas till liten rörelse i händer och fötter. Patienterna övervakas noggrant under behandlingen. Patienten vaknar minuter senare och inte kommer ihåg behandlingen eller händelserna kring behandlingen.

Biverkningar kan uppstå ur narkosen, ECT behandling eller båda. Tillfällig kortvarig minnesförlust kan vara en av biverkningarna, denna minnesförlust oftast går bort en till två veckor efter behandlingen. Vissa människor kan ha mer långvariga problem med minnet efter ECT. Allmänna biverkningar som förvirring, illamående, huvudvärk och käken smärta är också vanliga. Dessa biverkningar kan vara upp till flera dagar efter ingreppet. I ytterst sällsynta fall kan ECT orsakar hjärtinfarkt, stroke eller död. Personer med vissa hjärtproblem är oftast inte bra kandidater för ECT.

Medan majoriteten av psykiatriker tror att administreras på rätt ECT är en säker och effektiv behandling för vissa villkor, en högljudd minoritet av psykiatriker, fd patienter, aktivister antipsychiatry och andra starkt kritiserar förfarandet som extremt skadligt för patienternas efterföljande mentala tillstånd. Under de första dagarna av användningen, var ECT administreras utan bedövning eller muskelavslappnande. Patienterna ofta skadas som en bieffekt av den inducerade anfall.

ECT har ofta missbrukats i det förflutna, ibland som ett straff för patienter på sjukhus på mentalsjukhus. ECT ibland missbrukas av oetiska mental hälsa som ett sätt att straffa och kontrollera besvärliga och samarbetsvillig patienter. Många människor kom för att se ECT ogynnsamt efter negativa skildringar av det i flera böcker och filmer. Användningen av ECT är fortfarande en kontroversiell.