riskfaktorer som kan öka chanserna för tonåring drogmissbruk

Tonåringar är mer benägna att utveckla en substans missbrukar vana med högre exponering för riskfaktorer. Tonåringar är de som bara fick förvandlas från barn till tonåringar. Därför är de inte kapabla nog att klara upp med riskfaktorer och bli offer för missbruk. Nedan finns information om olika riskfaktorer som drabbar tonåringar och hur de kan hanteras med dessa riskfaktorer.

Riskfaktorer:
De riskfaktorer som är förknippade med barndomen påverkar en tonåring mycket att ta upp olagliga droger eller alkohol. Exponering för tidiga barndomen risker såsom missbrukande familjen, gör bristen på föräldrarnas tillsyn och fattigdom en tonåring mer benägna att dessa ohälsosamma vanor.

Tonåringar som lider av psykiska störningar såsom depression, ångest och beteendestörningar, och upproriskhet är mer benägna att få till vanor missbrukande. Situationer i sociala miljön såsom dålig klassrummet beteende, brist på social kompetens, misslyckade studier, tillsammans med missbrukande kamratgruppen eller lätt narkotika tillgänglighet kan också uppmuntra en person att ta upp dessa ohälsosamma vanor.

Tidigt missbruk:
Olika studier har visat att medverkan i läkemedel är högre i de olika stadierna i tidig barndom och tidiga tonåren. I de tidiga stadierna av utveckling drogmissbruk, tonåringar börjar vanligtvis med ämnen som alkohol, inhalationsmedel, tobak, marijuana och receptbelagda läkemedel såsom ångestdämpande mediciner och sömntabletter. I den senare tonåren, kan marijuana missbruk öka och avancera till andra illegala droger.

Skyddande faktorer:
I motsats till riskfaktorer, skyddsfaktorer är sådana som minskar risken för drogmissbruk i tonåren. Agera som lösningar för de problem som de riskfaktorer, de skapar en positiv miljö för tonåringar, vilket skyddar dem från risken för drogmissbruk.

De olika skyddsfaktorer är självkontroll, akademisk kompetens, anti-narkotikapolitik användning, stark stadsdel kvarstad, starka band mellan barn och föräldrar, föräldrarnas övervakning och engagemang i barnets liv, konsekvent genomförande av disciplin, och stärka lärandet och bindning i skolan.

Intervention vid rätt tidpunkt:
Olika studier har visat att barn är mer benägna att risken för drogmissbruk under övergångsperioder från elementär till högstadiet och sedan på gymnasiet. Därför bör föräldrarnas tillsyn vara hög under dessa perioder. Föräldrar bör kontinuerligt övervaka barnen och stödja barn i varje skede av utvecklingen för att minska risken för drogmissbruk.

Föräldrar bör lära sina barn om hur man har positiva interaktioner med andra barn och vuxna. Om föräldrarna är misstänksamma om deras barns ohälsosamma vanor, bör de först bekräfta att missbruk med drog testutrustning som finns på marknaden. Om de upptäcker att deras barn missbrukar droger, bör föräldrarna svara omedelbart. Som föräldrar, bör de tala med sina barn och diskutera om ohälsosamma vanor och deras skadliga konsekvenser.

Familjemedlemmar, skolmyndigheter och samhällsmedlemmar bör vara medvetna om risken och proaktiva faktorer (som nämns ovan) av missbruk hos tonåringar. Med denna medvetenhet kan de hantera tonåring drogmissbruk problem effektivt.