två typer av depression depression och dystymi

Förutom av manodepressiv sjukdom (även kallad bipolär sjukdom) de två viktigaste kända typer av depression är depression och dystymi. Båda typerna av depression kan lätt skiljas från varandra även om intertype episoder, särskilt av egentlig depression i dystymi patienter, vanligen upplevs. Så vad är skillnaden mellan dessa två typer av depression?

depression

Förmodligen Egentlig depression är den psykiska sjukdom som en lekman skulle associera med ordet “depression”. Som namnet på sjukdomen innebär att det är fråga om att patienter som lider av denna typ av depression visar många eller till och med alla klassiska tecken på depression i sin mest allvarliga form. Sådana symtom är en förändring i naturliga sömnmönster som leder till överdriven sömnighet och / eller sömnsvårigheter, minskad aptit, motivation och drivkraft även för enkla aktiviteter och ettor, som tidigare hade haft av patienten, (ofta oförklarliga) djup sorg, ångest episoder, oförmågan att träffa och underhålla människor, inklusive nära vänner och släktingar, en allmän brist på självkänsla, och potentiellt starka tankar på terminal sjukdom, död och självmord. Egentlig depression kan inträffa som en enda förödande episod ofta förknippas med en så kallad “life-händelse” såsom döden av en kär släkting eller nära vän, eller en olycka som leder till bestående handikapp. I sådana fall kan det försvinna efter rätt behandling, vanligen genom kombinerad tillämpning av anti depressiva och psykoterapi, för att aldrig synas igen. Men i många fall episoder av depression ske utan ett större liv-händelse men vissa externa trigger kan normalt identifieras. Utlösare av egentlig depression kan exempelvis vara en till synes mindre incident såsom en familj gräl, eller en allvarligare händelse såsom kemisk förgiftning. Också, finns det många fall där denna typ av depression inträffar mer än en gång under en patients livstid.

dystymi

På ett sätt Dystymi är mindre allvarliga av de två nämnda typerna av depression som de vanliga symptomen på depression beskrivits tidigare vanligt förekommande i en försvagad form och är mindre handikappande. Men svårt det är för henne att Dystymi patienten oftast fortfarande kan leva sitt liv och att fortsätta sitt arbete (även om det kostar henne mycket ansträngning), medan någon som lider av depression kanske inte ens kunna lämna sin säng på morgonen. Med andra ord: Den Dystymi patienten inte fungera – den stora depressionen patienten får inte fungera alls. Dock är nackdelen med att ha Dystymi snarare än depression att den förra är en kronisk sjukdom som kan behöva ständig behandling under en patients liv. Också, dystymi patienter upplever ofta en eller flera episoder av depression på toppen av sin Dystymi sjukdomen under sin livstid.

Även depression och dystymi är nära förbundna, men olika typer av depression de har gemensamt att de är båda typerna av depression som kan behandlas med stor framgång. Den vanliga behandlingen för båda typerna av depression inkluderar anti depressiva, samtalsterapi och en förändring i livsstil mot rätt kost, idrott och utvalda fritidsaktiviteter, gör etc. Behandling möjligen men inte nödvändigtvis resultera i en bot av sjukdomen, dvs sjukdomen aldrig återkommer efter avslutad behandling. I vilket fall som helst leder definitivt till en ökad levnadsstandard som det kommer att bli längre episoder utan sjukdomen. Således, medan båda typerna av depression är allvarliga psykiska störningar de har förlorat massor av deras hotfulla potential på grund av dagens medicinska landvinningar.