narkolepsi behandlingar

Oftast presenterar Narkolepsi sig som en sjukdom som heter EDS – överdriven sömnighet under dagen. Detta är den ihållande känslan att vara trött, saknar verklig energi och vilja sova. Den sjuke har att göra gemensamma ansträngningar för att vara vaken, men även om han eller hon är kompetent att göra det, är det ofta bara för att uppnå en semi-vaket tillstånd som åskådare ofta beskriver som “trance liknande” eller som om individen är ” på autopilot “. Vid olyckliga stunder, kan känslan vara så stark att det verkar som söker på att den sjuke kan vara berusad. Vanligtvis människor som lider av narkolepsi och överdriven sömnighet under dagen måste ha en period av sömn innan och specifik uppgift. Att misslyckas med att förbereda sig på detta sätt kan leda till en plötslig attack av sömn när de utför denna uppgift. EDS är regelbundet behandlas med stimulantia, såsom Ritalin, i Amerika. Detta läkemedel hjälper till att stimulera det centrala nervsystemet för att hålla den enskilde alert och vaken. Andra nyare läkemedel är under utveckling som fungerar som liknande “vakna initiativtagarna. Den andra huvudsakliga kännetecken av narkolepsi är kataplexi, en plötslig förlust av kontroll över musklerna i kroppen. Detta kan variera i svårighetsgrad från individ till individ, och de flesta bra läkare föreslå att om symtomen inte är allvarliga nog, bör behandlingen helt enkelt undvikas. De läkemedel som vanligen används för att behandla detta problem är de i antidepressiva området. Kataplexi är inte direkt kopplat till depression, men biverkningarna av dessa läkemedel råkar påverka neurologiska banor som själva orsakar kataplexi. Dessa läkemedel är oftast antingen tricykliska medel, eller selektiva serotoninåterupptagshämmare, SSRI. Förlamning under sömnen och hallucinationer kan också lämnas utan behandling från droger om de inte är särskilt svår eller extrem. Eftersom de vanligtvis endast ske under natten, de orsakar mindre problem för den drabbade. Oavsett, kommer de behandlingar av kataplexi brukar också minska svårighetsgraden av dessa två extra symptom. Stark råd kommer från andra som lider av narkolepsi – ta tupplurar! Det finns goda kliniska bevis på att ta några täta tupplurar under dagen kommer att bidra till att kompensera symptomen på EDS och kataplexi. Många hävdar att bara sova några minuter i taget innan du utför en uppgift kan gardera sig mot en sömn attack händer under denna uppgift.