andra riskfaktorer för depression

Ett antal andra faktorer playa roll i utvecklingen av egentlig depression och andra affektiva störningar. Ålder är en av dem. Även om det finns praktiskt taget ingen ålder då depression inte kan visas, depression hos kvinnor är på sin högsta prevalensen i åldrarna 18 och 44, med den genomsnittliga tiden för uppkomsten av omkring 25 år. Hos äldre personer, förekomsten av diagnosen egentlig depression minskar, men kliniskt signifikanta symtom på depression som inte når upp till den totala syndromet av egentlig depression (dvs. mindre depression eller NOS depression) är fortfarande vanliga. Race förefaller inte vara en faktor i förekomsten av depression. Flera studier har visat att lägre socioekonomisk status är positivt korrelerad med utvecklingen av depressiva symtom.

Civilstånd Civilstånd är en riskfaktor för både större och mindre depressionY Även gifta kvinnor har högre depression än ensamstående kvinnor, vissa studier visar att lyckligt gifta kvinnor har lägre depression än ensamstående kvinnor. Stressande livshändelser som är förknippade med civilstånd (t.ex. dödsfall, skilsmässa, våld i hemmet, sexuella övergrepp, abort och missfall) ökar också risken för depression. Många kvinnor befinner sig i vaktmästare roller, och antar denna roll är en riskfaktor för utveckling av depression. Kvinnor vårdar dementa makar eller föräldrar löper större risk för depression. Mödrar till barn med Attention Deficit-Hyperactivity Disorder har också fler symtom på depression.

Family History och Upplevelser Familj historia och upplevelser i barndomen är också riskfaktorer för depression. Det finns en ökad risk för depression bland första gradens släktingar till personer med depression dock miljöfaktorer bidrar sannolikt till denna risk också. Genetisk överföring tydligare etablerat i bipolär sjukdom. Det finns en ökad risk för både bipolär sjukdom och depression i första gradens släktingar till personer med bipolär sjukdom. Bland barndom influenser, bidrar föräldrarnas förlust före uppkomsten av tonåren tydligt att risken, som gör stora händelser i livet som skilsmässa och separation. Subtila influenser, såsom föräldrarnas vanvård, är svårare att kvantifiera i termer av deras förmåga att påverka utvecklingen av depression.

Tidigare episoder av depression är en riskfaktor för framtida episoder, och ökad vaksamhet är nödvändig övervakning av patienter med en historia av depression. Femtio procent av människor med en första episod av depression upplever en andra episod av depression inom 5 år. Två tidigare episoder ger en 80 till 90 procent risk för efterföljande depressiva episoder.

Fysisk sjukdom Slutligen, allvarlig fysisk sjukdom särskilt hos äldre, ökar risken för depression. Depression kan drabba upp till 50 procent av inlagda patienter, särskilt de med allvarliga eller livshotande sjukdomar, såsom stroke, trauma, hjärtinfarkt och cancer. Vissa sjukdomar som oproportionerligt drabbar kvinnor är också kända för att öka risken för depression. Dessa sjukdomar inkluderar sköldkörtelsjukdom, multipel skleros och systemisk lupus erythematosus. Mediciner kan också orsaka depression. Bland de vanligaste mediciner speciellt kända för att orsaka depression är 3-blockerare, kortikosteroider, och viktigast när det gäller kvinnor, progestin-innehållande preventivmedel.