olika depression typer

Begreppet depression har blivit en stand-in definitionen för ett obegränsat antal känslomässiga tillstånd av att vara. Någon sörjande, ledsen, besviken, ensam, etc, kan vara likformigt kallad “deprimerad”. Detta är en form av mislabeling. Verkligheten i frågan är depression är en specifik psykisk hälsotillstånd, med specifika symtom. Depression är inte exakt en allomfattande slagord för humör, även om det kan användas som en.

Det finns i själva verket olika depression former, tvärtemot vad den genomsnittliga personen, och även den person med viss kunskap om depression, kanske tror. Den vanligaste typen depression är dystymi. Dystymi kännetecknas av långsiktiga, kroniska depressiva symtom, även om dystymi symptom aldrig når den punkt att bli handikappande. Även om det inte är handikappande, gör dystymi påverkar livskvaliteten, och kan och hindrar en optimal syn.

En andra depression typ är egentlig depression. Egentlig depression är annorlunda från dystymi i det att den kan och gör funktionshinder orsakar funktion. Kronisk depression kan fortsätta på obemärkt, men det är mindre troligt med depression eftersom regelbunden funktion är så kraftigt påverkade. Egentlig depression inträffar vanligen episodiskt, inte kroniskt, kanske på grund av det faktum att depression ofta kräver behandling ingripande och kan inte förbises som dystymi, till exempel, kan. En person kan ha endast en episod av depression under sin livstid, men är mer benägna att ha flera.

En tredje vanlig depression typ är bipolär sjukdom. Bipolär sjukdom kan beskrivas som intermittenta perioder av depression och tillstånd av mani. Under ett maniskt tillstånd, kan en person med bipolär sjukdom verkar ovanligt energisk, pratsam, och eventuellt även euforisk. Olämpligt beteende och dåligt omdöme är gemensamma för bipolär sjukdom maniskt tillstånd. Denna gunga, ibland inträffar mycket snabbt, mellan försvagande depression och mani är ett klassiskt tecken på bipolär sjukdom.

Dystymi, egentlig depression och bipolär sjukdom som talar för behandling ingripande. Den behandlingsform till dystymi kan innebära psykologisk rådgivning, psykiatrisk medicinering, eller en kombination av båda. Behandling för en episod av egentlig depression nästan alltid innebär någon form av psykiatrisk medicinering, och detta gäller särskilt om en depression episod leder till sjukhusvistelse. Baslinjen behandling för bipolär sjukdom är behandling med medicinering, åtföljd ofta, om inte alltid, med psykologisk rådgivning. Litium har länge varit en behandling för bipolär sjukdom. Ett fall av bipolär sjukdom som går obehandlade leder ofta till den drabbade individen har mer och mer svårt att fungera normalt i samhället, med en eventuell möjliga resultatet av betydande medicinsk och / eller juridiska svårigheter.