ångest är en av de många och varierande faktorer bakom stressen

Stress sätter igång en mängd olika problem i dagens värld. Det är en fysisk och känslomässig reaktion på oro, risk samt svåra situationer, så det finns många faktorer bakom stress.

Effekterna av ångest täcker alla möjliga saker från mild irritation till en större uppdelning av den fysiska eller psykiska hälsan. I många fall kan det finnas inte en enda trigger, men en ansamling av orsaker som med tiden åstadkomma sjukdom eller något knäppa. För människor upplever påfrestningar, är det viktigt att beakta alla typer av orsaker som kan nyttjas i deras liv och inte bara skylla en enskild händelse, situation eller även en person.

fysisk fara

En av de mest uppenbara skäl för stress är verklig fara. Soldaten går in i strid, passagerarna på ett sjunkande skepp, den person som står inför ett gäng ungdomar i en mörk gata: dessa kan vara mycket chockerande och upprörande situationer.

Vi kan också uppleva stress från rädslan för dessa faror. Det spelar ingen roll om våra farhågor är väl jordad eller inte. Om en person är en fruktansvärd flygblad, kommer han att vara spänd under en flygresa (och ofta i dagar, veckor eller månader innan). Hans stress under körning hans bil kommer förmodligen att vara mycket lägre, även om han förstår att vägtrafiken är mycket mer riskfyllt.

miljömässiga och sensoriska orsaker

Den värld vi lever i ger oss ångest på olika sätt. Några av dessa har vi kanske inte tänker på eller ens vara medvetna om. Buller är en stressfaktor (en orsak till stress). Många människor lever med konsekvent låga bullernivåer som de egentligen inte ens plocka upp det mesta. Trafik från gatan, telefoner och röster i en stor arbetsplats, suset av en dator, bilens motor medan vi kör, även musik kan “få på våra nerver” som vi säger, om det inte är vårt eget val.

Konstant ljus är en ytterligare stressfaktor, och så är obehag. Människor som drabbas av långvarig ryggvärk och andra försvagande sjukdomar klarar under avsevärd ångest.

Åsynen av vissa händelser kan orsaka ångest som fortfarande långt efter händelsen är över, ett exempel är bevittnar en våldsam död eller en trafikolycka.

känslomässiga, psykologiska och sociala orsaker

Relationer är bland de viktigaste orsakerna till stress, särskilt när de bryts ner. Sorg och skilsmässa är överst på listan över interpersonella eller “life event” stressfaktorer. Bor i en situation där det finns upprepade argument antingen hemma eller på jobbet är väldigt störande också. Även kär kan vara stressigt på ett bra sätt!

Konkurrensen kan också vara en faktor i sociala orsaker. Om människor är mycket konkurrenskraftiga eller tror att de måste hävda sig på något sätt, kommer de att vara under press mycket av tiden. Tentor, sportevenemang och även spel familj kan framkalla detta.

Att vara under stam av tid för att slutföra en uppgift eller ta ett tåg kan vara stressande. De flesta människor handskas med denna typ av påfrestning utan problem men när det ofta är replikeras, till exempel i ett jobb där du ständigt arbetar med svåra deadlines, kan hälsoproblem uppstå.

Barn kan drabbas av stress också. I själva verket kan de vara under mycket större press som ett resultat av deras beroendeställning. Om familjens situation är outhärdlig, de har inte möjlighet att lämna. Argument mellan mamma och pappa, mobbning av bröder och systrar eller i skolan, barnmisshandel, orimliga förväntningar från föräldrar eller bor med en känslomässigt sjuk eller alkoholiserad förälder kan vara viktiga faktorer för barn.

Fattigdom, arbetslöshet, depression utöver långsiktigt sömnlöshet är också betydande stress orsakar. Ju längre en person försöker att hantera utan hjälp med stress, desto svårare och utdragen läkningsprocessen vara. Om du behöver hjälp, var inte rädd för att leta efter och söka råd.