barndom behandlingsalternativ för bipolär sjukdom

Bipolär sjukdom, eller manodepressiv sjukdom, har under de senaste åren bara funnits hos vuxna, medan barn med liknande symtom har felaktigt diagnostiseras som har uppmärksamhetunderskottoordning (ADD), eller Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). Men på senare år har psykiatriker och barnläkare fann att bipolär sjukdom definitivt sticker upp sitt fula huvud i barndomen så ofta som det gör hos ungdomar eller vuxna år.

Diagnos av bipolär i barndomen ökar chanserna för bipolära patienter att ha en framgångsrik behandling och vanliga, ohämmade liv som vuxna. Dock är behandlingsalternativ för bipolär i barndomen ett kontroversiellt ämne. Många läkare vill medicinera först, och reglera med terapi i tillägg till läkemedel. Men många föräldrar och vissa psykologer håller inte med dessa metoder.

Totalt sett många föräldrar upptäcker att när deras barn har lagts på bipolär mediciner, verkar barnet att förlora en del av sina personlighetsdrag som kär dem till föräldrarna. Barn och vuxna som varit alltför läkemedel eller läkemedel när det inte är absolut nödvändigt förlorar en känsla av vem de är. Vissa läkemedel kan göra barnen alltför förtvivlad, informationsproblem “ur det” eller “spacey.” Detta skapar oro för föräldrar och läkare, och väcker frågan om huruvida barnet är egentligen bättre på medicinering.

Lekterapi kan vara ganska effektiva i att hjälpa barn med bipolär sjukdom lever mer framgångsrika barndom. Denna lekterapi innebär vanligtvis att placera barn i olika hypotetiska situationer där de måste arbeta ut ett logiskt och känslomässigt friska lösning. Medan lekterapi är mycket framgångsrika i vissa barn, är det inte tillräckligt för andra. I vissa barndomen fall av bipolär sjukdom, humörsvängningar och symtom är så allvarliga att barnet inte kan kontrollera sina handlingar eller känslomässiga reaktioner på stimuli och situationer.

Kognitiv beteendeterapi är en relativt ny metod för behandling av patienter med bipolär sjukdom där patienten lär sig att känna igen symtomen på sin sjukdom, triggers för humörsvängningar och olämpligt beteende, och alternativ till olämpligt beteende. Kognitiv beteendeterapi ger också patienten att upptäcka vad han eller hon kan göra för att undvika maniska eller depressiva episoder, och hur man ska hantera de episoder mer effektivt. Hos vuxna är denna behandling alternativet mycket lönsamt, och fungerar bra både tillsammans med och utan medicinering behandling.

Dock kräver kognitiv beteendeterapi en nivå av problemlösning och kritiskt tänkande som inte ofta förekommer i barndomen. Av denna anledning är det inte vanligt förekommande hos barn med bipolär sjukdom under en viss ålder eller mognad. Vissa tror att de tekniker lärt sig genom kognitiv beteendeterapi kan vara lika lönsamt att behandla barndom bipolär sjukdom om övningarna och lärande kan vara inriktat mot barn. Detta kan dock visa sig svårt.

I slutändan måste behandlingsalternativ diskuteras med barnläkare, psykiatriker, psykologer, föräldrar och lärare. Alla inblandade i barndomen måste involveras i behandlingsprocessen för att det ska lyckas. Om en förälder eller lärare har oro för effekterna av barndom behandling av bipolär sjukdom hos sitt barn eller elev, bör dessa farhågor uttryckas omedelbart så att förändringar i behandlingen kan göras. Dessutom bör föräldrarna inte vara rädd för att byta läkare om de upplever att deras barn inte gynnas behandling eller medicinering.