redo för ålderdomen

Sokrates fick en gång frågan av en elev, denna fråga: “Vilken slags människor skall vi vara när vi når Elysium?”

Och svaret var: “Vi ska vara samma typ av människor som vi var här.”

Om det finns ett liv efter detta, förbereder vi oss för det nu, precis som jag i dag förbereder sig för mitt liv i morgon.

Vilken slags man ska jag vara imorgon? Åh, ungefär samma slag av en man som jag är nu. Den typ av en man som jag ska vara nästa månad beror på vilken typ av en man som jag har varit här månaden.

Om jag är olycklig idag, är det inte inom den omgången av sannolikheter att jag ska vara ytterst glad imorgon. Himlen är en vana. Och om vi kommer till himlen skulle vi bättre kunna vänja sig vid det.

Livet är en förberedelse för framtiden, och den bästa förberedelsen inför framtiden är att leva som om det fanns ingen.

Vi förbereder hela tiden för ålderdomen. De två saker som gör ålderdomen vacker är resignation och en rättvis ersättning för andras rättigheter.

I pjäsen av Ivan den förskräcklige, centrerar intresset kring en man, tsaren Ivan. Om vem som helst men Richard Mansfield spelade rollen, skulle det inte finnas något i det. Vi får helt enkelt en inblick i livet av en tyrann som har kört hela spektrumet av goosedom, missnöje, själviskhet och grinighet. Förresten den här mannen hade makt att sätta andra män till döds, och detta gör han, och har gjort som hans infall och temperament kan diktera. Han har varit hämndlysten, grym, grälsjuk, tyrannisk och fruktansvärt. Nu när han känner att närma sig av död, skulle han göra sin frid med Gud. Men han har försenat den delen för lång. Han insåg inte i ungdomen och mellersta liv som han sedan höll på att förbereda för ålderdomen.

Människan är ett resultat av orsak och verkan, och orsakerna är till en viss grad i våra händer. Livet är en vätska, och väl har det kallats livets ström vi går, flyter någonstans. Strip Ivan för hans skrud och krona, och han kan vara en gammal bonde och bor i Ebenezer. Varje stad och by har sin Ivan. Att vara en Ivan, bara vända ditt humör lös och praktik grymhet på någon person eller sak inom räckhåll, och resultatet blir en säker förberedelse för en gnällig, grälsjuk, Pickety, snipity, kinkig och dumt ålderdom, accentuerat med många utbrott av vrede som är fruktansvärd i sin meningslöshet och ineffektivitet.

Babyhood har inte monopol på utbrott. Tecknen av Kung Lear och Ivan den förskräcklige har mycket gemensamt. Man skulle nästan kunna tro att författaren Ivan hade känt Ofullständiga Lear, och hade sett det absurda i att göra en melodramatisk bud för sympati i uppdrag av denne gamle man stack ut med sina döttrar.

Lear, den besvärliga, Lear vars smidig tungan det var ständigt hoppande ord utskrivbara och namn av tjära, förtjänar ingen mjuk synd på våra händer. Hela sitt liv hade han tränat sina tre döttrar för exakt den behandling han skulle erhålla. Hela sitt liv Lear hade smörja rännan som var att ge honom en snabb tur ut i den svarta midnatt storm.

“Åh, hur skarpare än en orm tand det är att ha ett otacksamt barn,” han gråter.

Det är något riktigt så illa som ett otacksamt barn, och det är en otacksam förälder en ilsken, lättretlig förälder som besitter en underjordisk ordförråd och en benägenhet att använda den.

Den falsk ton i Lear ligger i att ge honom en dotter som Cordelia. Tolstoy och Mansfield ring sant, och Ivan den förskräcklige är vad han är utan ursäkt, ursäkt eller förklaring. Ta det eller lämna det om du inte gillar lekar av detta slag, går att se Vaudeville.

Mansfields Ivan är fruktansvärt. Tsaren är inte gammal i år inte över sjuttio men du kan se att döden är sniffar nära på hans spår. Ivan har förlorat kraften i vila. Han kan inte lyssna, väga och besluta att han inte har någon tanke eller ersättning för någon människa eller sak detta är hans vana av livet. Hans beniga händer är aldrig stilla fingrarna öppna och stänga, och plocka på saker evigt. Han fumlar korset på hans bröst, justerar sina juveler, repor hans kosmos, spelar djävulens tatuering, reser sig nervöst och ser bakom tronen, håller andan för att lyssna. När folk tilltala honom, fördömer han dem brutalt om de knäböja, och om de står upprätt han anklagar dem för bristande respekt. Han ber att han befrias från bekymmer i staten, och sedan darrar av rädsla hans folk kommer att ta honom på hans ord. När de ombads att förbli härskare i Ryssland han fortsätter att förbanna hans rådsherrar och anklagar dem för lastning honom med bördor som de själva inte skulle sträva efter att bära.

Han är ett offer för amor senilis, och just här om Mansfield tog ett steg mer hans realism skulle vara skrämmande, men han stannar i tid och föreslår vad han vågar inte uttrycka. Detta vacklande, gaggig, dreglande, snyftade gubben är kär han är på väg att gifta sig en ung, vacker flicka. Han väljer smycken för henne att han gör uttalanden om vad som skulle bli hennes skönhet, hån och skratt i sprucken falsett. I djuriskhet av ungdomar finns det något glädjande är det naturligt men laster av en gammal man, när de har blivit bara mentalt, är mest upprörande.

Människorna omkring Ivan är i dödlig skräck för honom, för han är fortfarande den absoluta monarken han har makten att främja eller skam, för att ta sitt liv eller låta dem gå fria. De skrattar när han skrattar, gråter när han gör, och titta på hans flyktiga stämningar med dunkande hjärtan.

Han är intensivt religiösa och påverkar dräkt och kåpa av en präst. Runt halsen hänger krucifixet. Hans rädsla är att han kommer att dö utan möjlighet till bikt och absolution. Han ber till höga himlen varje ögonblick, kysser korset och hans tandlösa gamla mun inflikar böner till Gud och förbannelser om man i samma andetag.

Om någon talar till honom att han tittar åt andra hållet, glider ner tills axlarna ockupera tronen, repor hans ben, och håller upp en löpande kommentar av förolämpning “Aye,” “Oh,” “Naturligtvis” “Visst, “” Usch “,” Lyssna till honom nu! ” Det är en komedi sida till allt detta som befriar tragedin och håller pjäsen från att bli äckligt.

Glimtar av Ivan förflutna ges i hans ryckiga bekännelser han är den mest eländiga och olyckliga av män, och ni ser att han skördar som han har sått.

Hela sitt liv har han förbereder sig för detta. Varje dag har varit en förberedelse för nästa. Ivan dör i ett anfall av vrede, slunga förbannelser på hans familj och domstol dör i ett anfall av vrede i vilken han har avsiktligt hånade av en man som vet att utbrott är säker på att döda den försvagade monarken.

Varifrån Ivan den förskräcklige gå när Döden blundar?

Jag vet inte. Men här tror jag: Nej konfessionella kan frikänna honom ingen präst gynna honom ingen Gud förlåta honom. Han har förbannat sig själv, och han började arbeta i ungdomen. Han var redo hela sitt liv för denna ålderdom, och detta ålderdom sig redo för femte akten.

Dramatikern inte säga så, säger Mansfield inte så, men det är den lärdom: Hata är ett gift vrede är ett toxin sensualitet leder till döden kramade själviskhet är en belysning av bränderna i helvetet. Det är allt en förberedelse orsak och verkan.

Om du någonsin frikännas, måste du befriar dig själv, för ingen annan kan. Och ju förr du börjar, desto bättre.

Vi hör ofta om skönheten i ålderdomen, men bara ålderdomen som är vacker är den ena mannen har länge förberett genom att leva ett vackert liv. Var och en av oss är just nu förbereder sig för ålderdomen.

Det kan vara ett substitut någonstans i världen för Good Nature, men jag vet inte var den kan hittas.

Hemligheten med frälsningen är här: Håll Sweet.