fiskolja och depression

Det verkar som alla talar om Omega 3 i dessa dagar, och den positiva effekten att fiskolja kan ha på en rad hälsoproblem. Medierna fortsätter att rapportera om hur fiskolja kan skydda mot hjärtsjukdomar, minskar inflammation, stärka immunförsvaret och hur det kan förbättra hjärnans funktion i allmänhet så det borde inte komma som någon överraskning för någon av oss att bevisningen visar också att fiskolja kan ha en dramatisk effekt på depression och andra affektiva störningar. Varför?

Några av oss har redan hört att fiskolja är hjärnan mat och på ett sätt, det är precis vad det är. Inte bara är hjärnan till stor del består av fett, behöver det Omega 3 fettsyror som finns i fiskolja för att fungera korrekt också. Intressant, människor som lider av depression har ADHD, Alzheimers sjukdom och andra hjärnan relaterade villkor befunnits ha låga koncentrationer av essentiella Omega 3-fettsyror i blodet, särskilt eikosapentaensyra eller EPA och kanske detta är ingen tillfällighet.

Ingen vet riktigt de exakta mekanismerna eller hur det fungerar, men allt tyder på att EPA tunnar blodet och hjälper den att flyta mer effektivt till hjärnan, förbättrar bland neural anslutningar, ökar serotonin nivåer, minskar inflammation, förbättrar koncentration och minne och även har ett humör upplyftande effekt. Därför är det förståeligt att komplettera med fiskolja kan lindra symtom på depression och det är precis vad forskarna har varit att ta reda.

Vad forskningen säger …

En Harvard studie ledd av Dr Andrew Stoll 1999 rapporterade att fiskolja dramatiskt kan förbättra symtomen vid bipolär sjukdom (manodepressivitet). Bipolär sjukdom är en typ av depression som manifesterar sig som upprepade episoder av depression och mani eller båda och det kan ha en förödande effekt på individens liv och sina nära och kära. I Stoll studie, var 30 bipolära patienter med en historia av återfall ges antingen fiskolja eller en placebo i form av olivolja. Rättegången var tänkt att pågå i nio månader men stoppades efter 4 månader på grund av de dramatiska resultaten av fiskolja gruppen som kunde minska sina symtom på depression och bo i remission signifikant längre än placebogruppen.

Sedan år 2002 forskare Peet och Horrobin testat den antidepressiva effekten av etyl EPA, en särskilt koncentrerad form av EPA, och fann att en dos på 1 gram dagligen var effektivt mot depression. Deltagarna tilldelades antingen till fiskoljegruppen eller placebogruppen och ges olika doser av fiskolja dagligen under 12 veckor. Vid slutet av rättegången, visade de som tar 1 gram fiskolja en betydande förbättring jämfört med dem i placebogruppen och slutsatsen var att denna dos var särskilt effektiv vid behandling av personer med ihållande depression.

Ännu en studie från Puri et al involverade ge EPA utöver normala medicinering till en självmordsbenägen manlig patient som lider av svår depression. Inte bara var det ett upphörande av självmordstankar och en förbättring av alla symptom på depression, men hjärnbildläsningar utförs före och vid slutet av studien indikerade strukturella förändringar i hjärnan efter att ha tagit EPA. Denna studie föreslog också att EPA kan öka effekten av andra mediciner mot depression.

Andra studier har visat att det finns en högre förekomst av förlossningsdepression i länder med lägre fiskkonsumtion. Detta gör mycket vettigt när vi anser att Omega 3-fettsyror är särskilt viktigt under graviditet och under de första åren av ett barns liv när hjärnan utvecklas mycket snabbt och om mamman inte får tillräckligt med fettsyror medan gravida, hon kan hitta sina leveranser utarmat när de överförs till barnet.

Här i Storbritannien, är Durham prövningar konsekvent rapportering om den positiva effekten att fiskolja kan ha på beteende, koncentration och lärande i klassrummet och en australisk studie ledd av forskaren Natalie Sinn även rapporterat att fiskolja var effektivare än Ritalin för Attention Deficit Hyperactivity Disorder eller ADHD.

slutsats

Det vore rimligt då att dra slutsatsen att brist på omega 3-fettsyror i kosten eller kanske till och med en högre än normalt krav på Omega 3-fettsyror kan resultera i låga fettsyrekoncentrationer i hjärnan, vilket naturligtvis skulle kunna öka risken för depression och andra relaterade sjukdomar. Depression kan påverka någon av oss vid något tillfälle, är det urskillningslöst av ålder, bakgrund eller kön, och antalet ökar år efter år.

Kan det vara så att en total minskning av konsumtionen av fisk och därför Omega 3-fettsyror kan bidra på något sätt till en ökning i fall av depression? Bevisen är inte entydiga, men indikationerna är att fettsyror säkert ha en roll att spela i det förebyggande och behandling av alla typer av depression och humör störningar. Forskning inom detta område växer snabbt och utan tvekan kommer vi att få höra mycket mer om fördelarna med Omega 3 och EPA i framtiden. Under tiden är fiskolja ett säkert och bekvämt komplement som kan tas av alla för att förbättra hälsan i allmänhet.