att komma ut ur den svarta gropen av depression

“Kom ihåg att det inte finns något stabilt i mänskliga angelägenheter, och därför undvika onödig upprymdhet i välstånd,
eller otillbörlig depression i motgång. ”
– Socrates

Varje dag, kände Cindy (inte hennes riktiga namn) fullkomlig, total förtvivlan som kan jämföras med den typ desperation som drev den berömda grunge bandet sångaren Kurt Cobain att begå självmord. Enligt Cindy, hon var bara 23 år gammal när hon gifte sig och fick barn tidigt i äktenskapet. Hon sade att den första gången hon höll sitt barn, hade hon inte känna den glädje och spänning som vanligtvis upplevs av förstföderskor. I själva verket, sade hon att hon kände sig stel … som om hon var fast i en ökända svart hål. Hon kunde inte förklara den sorg som hon kände. Även om hon var rädd för att erkänna det, innerst inne, hon känner inte att hon ville ta hand om sitt barn. Hennes emotionell instabilitet ansträngda hennes relation med sin make, familj och vänner. Hon försökte dölja det från sin man, men hon kände sig riktigt olycklig över sin situation som en ny brud och nybliven mamma. För att göra det ännu värre, kände hon sig skyldig om att ha alla dessa melankoliska känslor. De mediciner hon tog för att lindra hennes sorg inte fungerade. Hon drabbades av biverkningar som illamående, migrän, muskelkramper, och kramper.

Vid petade på sin man och familj, åkte hon till en annan läkare som gav henne en fullständig prövning. Till skillnad från den vanliga hälsokontrollen, spenderade läkaren mer tid att tala med Cindy om hur hon kände och även om sin nya situation som en ung mamma. Efter en tid, identifierade läkaren äntligen vad som var fel med Cindy. Han sade att Cindy led av förlossningsdepression.

bortom blues

Förlossningsdepression (PD) orsakas av ett antal faktorer som varierar från individ till individ. Förstföderskor upplever någon grad av depression under de första veckorna efter födseln. Detta händer när hormonella förändringar sker och påverkar känslorna. Erfarenheter kan variera men några av de vanligaste symtomen vid PS är:

L ångest panikattack
l ihållande nedstämdhet
l hjälplöshet
l utmattning
l sömnlöshet
L äter inte eller överätande
L oförmåga att hantera rutinuppgift
L tillbakadragande från omvärlden

hantera förlossningsdepression

Förlossningsdepression (PD) kan inte bestämmas genom ett enkelt diagnostiskt test. Det krävs mycket erfarenhet för att veta om en kvinna som lider av PD. Det viktiga är att övertyga kvinnan att genomgå en behandlingsmetod eller terapi såsom rådgivning, grupparbeten, och psykoterapi. Alternativa terapier såsom konstitutionell homeopati och akupunktur fungerar även för en del kvinnor.

Att vara en ny mamma kan vara mycket stressande för de månaderna, men det kommer inte att vara för evigt. Förutom att de tillgängliga mediciner och behandlingar, här finns fler användbara tips för att hantera förlossningsdepression:

l Gör din dag så enkelt som möjligt. Gör inte tunga arbetsuppgifter som du känner dig så utmattad.
l Undvik otillbörliga påtryckningar.
l Involvera din partner i att ta hand om barnet.
l Fördela hushållssysslor mellan dig och din partner.
l Få lite sömn eller vila när barnet sover.
l schemalägga lite tid att gå till parken. Ha en picknick eller titta på en bra film.
Jag har en bra tid med din bästa vän eller en grupp vänner.
Jag har ett gott skratt.
l Få lite motion.

Med tillräckligt med kärlek och stöd från din man, familj och nära vänner — du kan övervinna din postpartum blues på nolltid.