istället för att räkna får, bör vi räkna recept

År 2006 i USA, var det kliniska guldmyntfoten för sömnlöshet kontrollerad frisättning Ambien. Miljontals recept per år var och skrivs. Flytta över Atlanten, är situationen inte mindre “imponerande”. Enligt de senaste siffrorna, det finns omkring en halv miljon människor i England som tar sömntabletter åt gången. National Health Service register visar 820.000 recept skrivs varje månad. Det uppskattas att cirka 330.000 piller tas varje dag. Detta skulle göra sömnlöshet den vanligaste psykiska tillstånd i Storbritannien.

Varför är sömnlöshet så vanligt? En förklaring är att vi nu lever en 24/7 livsstil. TV och kabel överföra frestande program i våra hem dygnet runt. Vi kan surfa på nätet, prata eller sms på våra handphones. Vi dricker för mycket kaffe. Vi lever i en överstimulerad värld. Men varför skulle det leda till vad, i reala termer, skulle behöva beskrivas som en epidemi? Kanske är det en ålder sak. Som vi alla blir äldre, behöver vi mindre sömn?

En bättre förklaring tycks vara att vi har ändrat vår inställning till sömn. Det första steget är att skilja mellan sömnlöshet som oförmåga att få sova när vi vill och sömnlöshet där något håller oss vakna, t.ex. en förändring i vår biologiska klocka efter flyga till en annan tidszon. Detta gör sömnlöshet främst ett psykologiskt tillstånd med Insomniacs betydligt mer benägna att bli deprimerade än vanliga sliprar. Detta innebär att mer angelägen vi få om “somna” desto svårare är sannolikt att bli.

Generationer sedan, hade folk tar inte sova för givet. I själva verket var de ofta oroliga visas lata om de sov för mycket – Leonardo da Vinci uttalas sova ett slöseri med värdefull tid, tupplur cirka femton minuter var fjärde timme. Nu är vi indoktrinerade med tanken att om vi sover sju eller åtta timmar per natt, kommer våra Worlds End. Därför rekommenderar National Sleep Foundation i USA åtta timmar, men det är ett faktum att 70% av befolkningen blir mindre än detta. En rad mellan fem-och-en-halv och nio-och-en-halv timme per natt är nog normalt. I The New Black: Sorg, melankoli och depression, föreslår Darian Leader att sömnlöshet är oftast ett symptom på ångest. Hellre än att rutinmässigt förskriva ambien, söker han konsekvent att identifiera och behandla orsaken till oförmågan att sova.

Vi kunde njuta av freden i nattetid värld när alla andra sover. Telefonen ringer inte. Ingen stör oss. Men sömnbrist hjärnan inte fungerar väl och, för de flesta, kan nätterna inte användas kreativt eller produktivt. Människor är helt enkelt för trött oavsett vilken tid på dygnet det är. Gå tillräckligt länge utan sömn och galenskap väntar på oss. Detta skapar en miljard dollar / pund industrin att producera mediciner för att slå ut oss. Vi är inte avskräckt trots att det kan vara abstinensbesvär att förhandla när vi försöker att sluta ta pillren. Ambien är bättre än ingen behandling. Kognitiv beteendeterapi (KBT) är ett bra alternativ, men ofta inte tillgängliga. Annat än KBT, är vi i självhjälp värld av avslappningstekniker. Kanske det här sista alternativet erkänner att Insomniacs är ofta alltför upptagen med att tänka “stuff” att få sova. Om de var uttråkad, kanske de hoppar precis utanför. En sak är säker, om du inte ska lita på ambien, är det värsta att försöka göra dig sova. Liksom de flesta saker, ju hårdare du försöker att göra det som borde komma naturligt, desto mer onaturliga du gör det och desto svårare blir det.