migrainesheadaches

Migrän påverkar vanligtvis ena sidan av huvudet. De kan vara allt från några timmar till några dagar. Vissa människor har dem varje vecka, andra har färre än ett år. Migrän brukar börja någon gång mellan tonåren och 40 års ålder, och kan klassificeras som antingen “” classic” eller “” gemensamt.”

Vad orsakar migrän?

Migrän verkar vara orsakades delvis av förändringar i nivå av ett ämne i kroppen som kallas serotonin. Serotonin spelar många roller i kroppen, och det kan ha en effekt på blodkärlen. När serotonin nivåerna är höga, blodkärl sammandra (shrink). När serotonin jämnar nedgången, blodkärlen vidgas (svälla). Denna svullnad kan orsaka smärta eller andra problem.

Du har också en relativt sett högre risk för migrän om du är ung och kvinna. Faktum är att kvinnor är tre gånger så stor risk att få migrän som män är. Huvudvärk tenderar att påverka pojkar och flickor lika under barndomen men ökningen flickor efter puberteten.
En migränattack kan utlösas av stress, mat, miljöförändringar, eller någon annan faktor. Emellertid är den exakta händelseförloppet oklar.

Tecken och symptom

Inte alla migrän är desamma. De flesta människor upplever migrän utan aura, som tidigare kallades gemensamma migrän. Vissa har dock har migrän med aura, som tidigare kallades klassisk migrän. Om du är i den andra gruppen, har du förmodligen en aura omkring 15 till 30 minuter innan din huvudvärk börjar.

Episoder kan vara från flera timmar till flera dagar och ofta handikappande. Under attacken, kan smärtan resa från ena sidan av huvudet till en annan och kan stråla ner i nacken i skuldran. Hårbotten ömhet sker i majoriteten av patienter under eller efter en attack.

Livsmedel som kan utlösa migrän
Aged, konserverad, saltad eller bearbetat kött, inklusive Bologna, lek, skinka, sill, korv, pepperoni och korv
Lagrad ost, Aspartam, Avokado, bönor, pol, bred, Lima, italienska, marin, pinto och garbanzoen

bryr

Det finns ett antal receptbelagda mediciner mot migrän. De tenderar att fungera bättre om du tar läkemedlet så snart din huvudvärk börjar. Diskutera dessa och andra metoder för att förebygga migrän med din läkare.

Vad kan hjälpa en migrän?

När en migrän som händer, bör ditt barn gå på en sval, mörk plats och ligga ner med en våt trasa över hans eller hennes panna. Om läkaren har gett ditt barn en medicin för migrän, bör ditt barn ta den så snart han eller hon vet en huvudvärk börjar.

För att förhindra migrän:

Håll reda på vad du åt innan varje huvudvärk. Undvik livsmedel, såsom choklad, ost och rött vin, som tycks orsaka en attack. Hoppa inte över eller senarelägger måltider.

Behandling av migrän

Smärtstillande mediciner. Även känd som akut eller misslyckade behandlingen, är dessa typer av läkemedel som intas under migränattacker och är utformade för att stoppa symptom som redan har börjat.

profylaktisk behandling
Förebyggande medicinering kan förskrivas till patienter som har frekvent huvudvärk (3 eller mer i månaden) som inte svarar på misslyckade behandlingen. Studier har visat att så många som 40% av dessa patienter kan ha nytta av förebyggande behandling.

Medicinering terapier mot migrän

Individer med tillfällig lindrig migrän som inte stör dagliga aktiviteter medicinera brukar sig med over-the-counter (OTC, receptfria) smärtstillande (analgetika). Många OTC analgetika är tillgängliga. OTC analgetika har visat sig vara säkert och effektivt för kortsiktig lindring av huvudvärk (samt muskelvärk, smärtor, mensvärk och feber) när de används i enlighet med instruktionerna på sina etiketter.