många lider depression som inte söker behandling.

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO), är depression en vanlig psykisk sjukdom som är den vanligaste orsaken till handikapp och den fjärde största bidragsgivaren till den globala sjukdomsbördan. År 2020 WHO förutspår att depression kommer att stiga till nummer två bidragsgivaren till den globala sjukdomsbördan. När det gäller depression som skulle ha känt?

depression som fakta:

– Depression är vanligt och drabbar cirka 121 miljoner människor världen över.
– Depression är en av de främsta orsakerna till invaliditet i världen.
– Depression tillförlitligt kan diagnostiseras och behandlas i primärvården.
– Färre än 25% av de drabbade har tillgång till effektiva behandlingar.

Så vad är depression?

Depression är en vanlig psykisk sjukdom som yttrar sig i form av nedstämdhet, förlust av njutning av boende, låg självkänsla, sömnsvårigheter, aptitlöshet, låg energi och dålig koncentration. Det drabbar människor i alla åldrar och från alla bakgrunder. Vissa upplever svåra symtom och är oförmögna att fungera dag till dag och dödsfall står för ca 850 tusen liv årligen.

Så vem är mest utsatta?

Statistiken tyder på att kvinnor är mer mottagliga för depression än män. Ungefär en av sex kvinnor kommer att drabbas av depression någon gång i sitt liv medan män har en en av fyra chans. Även om det finns faktorer som påverkar kvinnor mer än män, siffrorna döljer ett verkligt problem för män.

Det finns faktorer som påverkar kvinnor som bidrar till depression såsom förlossningen (postnatal depression), förändringar hormon och de olika roller kvinnor har i det dagliga livet (som att uppfostra barn, sköta ett hem och hålla ned ett jobb, alla på samtidigt).

En av de kända problem med statistiken är att män är kända för att vara mindre benägna att söka stöd för sin depression. Den sociala stigma placeras på män hindrar dem från att söka hjälp och därmed siffrorna kan vara missvisande. Många män anser depression som en svaghet, eller åtminstone de uppfattar att andra ska göra det, och därför är de ovilliga att kliva fram och erkänna sin sjukdom. Även om detta är bättre i dag, finns det fortfarande ett okänt antal män som inte utgör stöd. Förresten, det finns en hänvisning till en e-bok skriven av Damian Mason, ett lidande av depression i över femton år. Damian återfick sitt liv från episoder av depression under denna tid genom att forska och tillämpa hans lära till sin egen situation. Hans bok är en djupt personlig berättelse om hur han övervann sjukdomen. Förhoppningsvis andra män kommer att läsa den här boken, och inser att det är en sjukdom och vara villig att träda fram och söka stöd.

Barn som upplever depression är mer benägna att ha en familjehistoria av sjukdomen. Ofta en av föräldrarna har upplevt depression någon gång i sitt liv. Tonåren är en tid då depression tycks påverka ett större antal människor, särskilt flickor. De har också en högre än normalt sannolikhet att ha en familj historia av depression men inte i samma utsträckning som barn.

Vilka är riskfaktorerna?

Ett antal faktorer har erkänts som ökar risken att insjukna i depression. Dessa inkluderar sådana saker som stress, giftermål uppbrott, relation bryta ner, en förlust av en älskad, uppkomsten av kroniska sjukdomar som diabetes, missbruk eller försummelse eller någon annan traumatisk händelse.

sammandrag

Depression är en stor psykisk sjukdom som är utbredd överallt, i alla åldrar, raser och kön. Det verkar finnas en högre incidens hos kvinnor, men siffrorna kan vara något missvisande. Det finns flera kända bidragande faktorer, inklusive familjehistoria av sjukdomen.
Enligt WHO kommer depression att vara ett växande problem för många år framöver.

Läs detta oerhört personlig redogörelse för hur en person övervann depression. Han har nu skrivit en mycket uppmärksammad bok depression hjälp för att hjälpa andra att övervinna sjukdomen och återfå sina liv.