livet med akut stressyndrom

Upplever stress är normalt i en människas liv kan det vara fysiska, psykiska eller känslomässig stress. Mild stress anses vara hälsosamt för en individ. Vi kämpar brukar stress genom våra försvarsmekanismer, vi lär oss av dem och hantera våra känslor. Dock kan för mycket stress inte vara bra för vår mentala hälsa. Till exempel, kan uppleva en mycket traumatisk händelse som allvarliga olyckor leder till akut stressyndrom. Detta beskrivs som utveckling av svår ångest och andra symptom efter exponering för den traumatiska stressfaktor. Detta varar oftast i 2 dagar (minimum) och högst en månad efter den traumatiska händelsen.

Patienten kommer att uppleva stor oro efter den traumatiska händelsen och att nöd kan kännas från symptomen. Dessa dissociativa symtom är svar på den traumatiska händelsen att en person har upplevt. En person kan ha en minskad känslomässig lyhördhet, kan uppleva mindre njutning i en aktivitet som de tidigare njuta och kan känna skuld i att fortsätta vanliga liv arbetsuppgifter. Dessa är bara några av de akuta symptomen stressyndrom.

Efter en individ har exponerats för en allvarligt traumatisk händelse kan åtminstone tre specifika akut stressyndrom symptom vara närvarande för att honom. Det kan omfatta koncentrationssvårigheter, känsla av avskildhet från sin kropp, som har problem med verkligheten, och som har en dissociativ amnesi (svårt att påminna saker som hände under den traumatiska händelsen).

Ihållande återuppleva den traumatiska händelsen kan inträffa genom flash ryggar, drömmar, illusioner och tankar. Detta kan kraftigt påverka en individs sociala och yrkesmässiga liv och så nödvändigt stöd bör ges till patienten. Den person som upplever de akuta symptomen stressyndrom kan genomgå en rad rådgivning och psykoterapi. Psykoterapi omfattar sätt att hantera de ångestsymtom i ett tidsbegränsat sätt. Den betonar mer på de kognitiva och beteendemässiga bedömningar. För vissa allvarliga fall av akut stressyndrom, kan rådgivning och psykoterapi kombineras med en läkemedelsbehandling där läkemedel såsom antidepressiva och bensodiazepiner används för att lindra de dissociativa symptom.