förstå tecken och symtom på depression

Det är helt normalt för alla att känna sig “deppig” någon gång. Känner mig ledsen är en naturlig reaktion på några av de besvikelser och heartbreaks som livet skickar vårt sätt. Men om ens sorg har utvecklats till en överväldigande känsla av förtvivlan och hopplöshet som varar under lång tid, kan det vara depression.

Medan den exakta orsaken till denna sjukdom inte är känd – det tros utvecklas från kemisk obalans i hjärnan – en sak är säker: det finns tydliga tecken på depression. Dramatiska förändringar i ditt dagliga liv är en stor skylt av depression, och ju längre man går utan att söka hjälp, desto svårare kan det vara att övervinna dessa problem.

Det viktigaste du kan göra är att förstå de olika tecken och symtom på depression och vara medveten om vad du kan göra åt dem.

Här är några tecken som tyder på att du kanske lider av depression:

Med extrem koncentrationssvårigheter
Brist på energi, inaktivitet, och överge verksamheter som, på en gång, var roligt
Större förändringar i dina sömnvanor (sömnsvårigheter eller för mycket sömn)
Agitation, irritabilitet och rastlöshet
Oförklarad värk och smärta i kroppen
Känslor av hopplöshet eller hjälplöshet
Förändringar i aptit eller vikt
Självförakt och tankar på döden eller självmord

Om du känner att du har haft ett antal av dessa symptom under en längre tid, och de orsakar en dramatisk förändring i ditt humör, attityder och beteenden, då du kan vara deprimerad.

Det viktiga att förstå är att du inte är ensam i detta och det finns en mängd resurser tillgängliga som kan hjälpa dig. Nationella sjukvårdsorganisationer fortsätta att arbeta hårt för att föra fram i ljuset de tecken och symtom på depression, så att folk kan vara ordentligt diagnostiseras och behandlas.

Om du känner att du kan lida av depression, det finns hjälp där ute. Det är därför det är så viktigt att förstå de tecken på denna sjukdom. De som lider av depression känner ansträngande vägtull att det tar på en person, att det verkar omöjligt att bryta sig ur dessa känslor av hopplöshet. Det bästa du kan göra själv är tillgång till många olika psykiska resurser som är tillgängliga för dig och börja arbeta på vägen till återhämtning.