depression postpartum symptom – vad söker du

För en mamma som är på väg att bli en mamma för en andra, tredje gången, kan det vara lika överväldigande som den allra första gången, om inte mer så, av olika skäl. Hon har att anpassa sig till rollen av att vara en ny mamma igen, balansera arbete och familj, hantera alla hormonella, mentala och fysiska förändringar hennes kropp kommer att gå igenom. Det är möjligt att depression specifikt förlossningsdepression att krypa i.

Postpartum mammor (efter förlossningen) erfarenhet “baby blues.” Under denna fas är det ganska vanligt för kvinnor att känna:

ångest
humörsvängningar
trötthet
sorg

Dessa känslor är återigen ganska vanligt och brukar påverka cirka 80% av nya mammor. Dessa symtom sist kanske ett par dagar eller veckor efter förlossningen och tyically gå iväg på egen hand. Om dessa symptom försvinner inte och håller längre om att ett par veckor då de inte längre det “baby blues” kallas depression eller faktiskt postpartum symtom depression och om det fastställs i dess behandling behövs.

Förlossningsdepression symptom kan inkludera följande:

gråtmildhet, gråtattacker
aptitlöshet eller hetsätning
Bristen på intresse för sex eller andra trevliga aktiviteter
isolering från socialt stöd
irritabilitet
ångest, inklusive panikattacker
sömnlöshet
känslor av hopplöshet och en genomgripande känsla av sorg
tankar på döden eller döende, ibland självmordstankar
extrem skuld (vanligtvis ca föräldraskap frågor men inte alltid)
tvångstankar (ibland om hälsa eller säkerheten för barnet eller grafiskt påträngande bilder av den skada som drabbar barnet)
ökad trötthet
problem att koncentrera och fokusera

Att veta om dessa symtom verkligen är förlossningsdepression de måste vara inneboende i minst två veckor eller mer. En annan sak att veta och förstå är att dessa förlossningsdepression tecken menar inte depression, dessa är unika förlossningsdepression symptom enbart och inte till några andra former av depression.

Det fina är att om du lider av dessa depression – postpartum symptom de är helt behandlingsbar och om du får hoppa på dem tidigt kommer du att vara på god väg att minska deras effekter. Det viktiga är dock att få hjälp med symptom på förlossningsdepression tidigt, inte vänta eller sätta dem tro att de kommer att gå iväg på egen hand. Ta dig tid att besöka med din husläkare och diskutera vad du känner och upplever. Din läkare kommer att kunna rekommendera sätt att bekämpa symptomen på förlossningsdepression innan de få bestående effekter.