så du inte kan sova

När de inte lider av sjukdom eller störning, kan människor vara väldigt självisk, inte säga, hjärtlösa. Samma problem virvlar runt politiken av “libertarianism” i USA, där vissa aktiviteter såsom droger och missbruk betraktas som “offer”. Argumentet här är att vad folk väljer att göra sig själva inte borde vara en angelägenhet för straffrätten. Sådana argument ignorerar huvudsak de faktiska kostnaderna för statskassan för att stödja uppfattningen att den allmänna skattesatsen kan sänkas.

Likaså är oförmågan att sova inte en riktig sjukdom som cancer eller hjärtsjukdom, som är stora mördarna. Det finns därför ingen anledning att spendera några pengar på att ta reda på varför sömnen är svårfångade. Hur som helst, har läkemedelsindustrin produceras redan botemedlet. Det kallas ambien och detta underverk av medicinska vetenskapen är tillgänglig från din vänliga läkare.

Men precis som det finns mycket verkliga kostnader i samband med helt felmärks “offer brott”, visar forskningen att det är lika verkliga kostnader i samband med överraskande genomträngande sömnlöshet. Det faktum att privat kapital gör en vinst genom att sälja ambien betyder inte att resten av samhället bär inga kostnader.

En nyligen genomförd undersökning i Storbritannien av cirka fem tusen slumpvis utvalda patienter under vård av allmänläkare fann att en inledande 37% av respondenterna påverkades av symtom av sömnlöshet. Tolv månader efter den första undersökningen, hade ytterligare 15% fram problem med sömnen. Uppgifterna tyder på att sömnlöshet är nära förknippad med ångest, depression och andra tillstånd med kronisk smärta. Det verkar också vanligare bland äldre människor. Ambien är en av de första utväg mediciner.

Men våra transatlantiska frihetliga vänner är redan föraktfull. Så fler britter att vakna upp och känna sig trött. Så vad? Du har redan erkänt att ambien är tillgänglig att slå ut dem om de hittar sover ett problem. Den brittiska National Health Service plockar upp notan. Amerikaner som vill ambien måste betala för sina egna recept (eller hitta en hälso-plan som omfattar dem). Det är därför det amerikanska sjukvårdssystemet är så stor. Om människor blir sjuka, de måste betala sin egen väg tillbaka till hälsa utan att belasta skattebetalarna.

Libertarians nästan säkert inte läser Sömn, den officiella tidningen för American Academy of Sleep Medicine – en publikation garanterat att skicka dem att sova när de minst behöver det. I mars 2007, ledde Ozminkowski ett lag i en retrospektiv studie för att beräkna de direkta och indirekta kostnaderna för obehandlat sömnlöshet i USA. Provet var nästan 140.000 unga vuxna som hade diagnostiserats med sömnlöshet och 75.500 personer som var 65 år. De var alla medlemmar av själv-försäkrade hälsa planer genom sin anställning. Deras medicinska påståenden före och efter att de utvecklat insomnia mättes mot en kontrollgrupp av matchade individer som inte utvecklade sömnlöshet. Under samma tid, levererat sina arbetsgivare uppgifter om de indirekta kostnaderna genom kortsiktiga sjukdomar och frånvaro.

Studien fann att de årliga kostnaderna för varje enskilt steg om $ 1200 över normen som de utvalda människor föll offer för sömnlöshet. I en del av kostnaderna steg eftersom alla försäkringar som betalas för ambien. Omkring 94% fick ambien eller motsvarande medicinering. Således, åtminstone, var alla de andra deltagarna i de försäkringar betala högre premier. Lika, vi kunder måste betala högre priser om en andel anställd personal är regelbundet sjuka eller frånvarande.

Eftersom sömnlöshet är så utbredd och det kostar oss alla pengar, säger egenintresse bör vi främja forskning om orsaken. Även om det är sant att de drabbade kan och göra använda ambien och dess motsvarigheter för att lindra de värsta effekterna av sömnlöshet, vi behöver en bättre lösning än en medicin. Ambien är bra på kort sikt men sömnlöshet är inte nödvändigtvis ett kortsiktigt problem. Samhället bör behandla sömnlöshet som ett verkligt medicinskt tillstånd och avsätta ordentliga resurser för att lindra den. Helt enkelt förlita sig på ambien borde inte tillräckligt ens för en Libertarian.