övervinna din ångest

Alla på en punkt upplever ångest när man står inför en stressande eller oroande situation. Ångest är en känsla av rädsla, ängslan och oro, åtföljd av illamående, hjärtklappning, bröstsmärtor och andnöd. Ibland kan detta störa ditt normala liv. Överdriven oro kan länkas med andra psykiatriska tillstånd, såsom depression.

Ångest kan vara i många former. Det kan vara en rädsla för ormar, en rädsla för höjder eller rampfeber, eller det kan också vara nonstop oroa dig för dina föräldraskap eller konstanta otålig om framgång i arbetet, etc.

komponenter:

Ångest sägs ha fyra komponenter:

Kognitiva komponenter: Detta ställer rädslan för osäkra fara.

Somatiska komponenter: När man står inför en skrämmande situation ditt blodtryck och hjärtfrekvens ökar, du tenderar att svettas, och blodflödet till stora muskelgrupper ökar. De somatiska tecken på oro kan innehålla blek hud, svettningar, skakningar, och pupillerna.

Emotionella komponenter: Den känslomässiga komponenter ångest orsakar en känsla av rädsla eller panik, illamående och frossa.

Behavioral komponenter: Detta skulle leda till både frivilliga och ofrivilliga beteenden, och du kanske inriktas på att undvika källan till ångest, som är ganska vanligt.

Typer av ångest och symptom:

Det finns olika typer av ångest – generaliserat ångestsyndrom, paniksyndrom och agorafobi, tvångssyndrom, posttraumatiskt stressyndrom, social ångest och specifika fobier. Ångestsyndrom är mycket vanligt över hela världen. Det är ett kroniskt återkommande fall av ångest som allvarligt kan påverka ditt liv. Personer med denna sjukdom känner sig rädd för något, men är oförmögna att artikulera den specifika rädsla. Om du ständigt oroande, och har svårt att kontrollera dina bekymmer då kanske du lider av ångest.

Några av de vanligaste symtomen vid ångestsyndrom är:

• Muskelspänning
• Hjärtklappning
• Yrsel
• trötthet
• Andnöd
• Svettningar
• Illamående
• Kalla händer
• jumpiness
• Svårt att somna
• Värmevallningar eller frossa
• Diarré och irriterad tarm syndrom

Ångest kan göra dig cranky och irriterad. Du kan få lätt trött och ofta lider av sömnlöshet. Det är mycket viktigt att du söker professionell medicinsk hjälp. För den första diagnosen av detta problem, är en bra bedömning som krävs genom att ta en standardiserad intervju eller enkät förfarande med expertbedömning. Det bör finnas en grundlig undersökning för att ta reda på orsaken som kan ha utlöst detta tillstånd. Om patienten har en familjehistoria av ångest då detta skulle kunna vara en möjlighet.

behandling:

Du kan få hjälp och komma ut ur din rädsla. Det finns fyra typer av terapi som har visat sig vara till hjälp och de har använts framgångsrikt för att behandla symptomen på ångest.

Behavior Therapy: Här är gjorda för att möta din rädsla i en planerad miljö, och använda olika avslappningstekniker, du görs för att acceptera och övervinna din ångest och panik. Detta hjälper dig att bli mer säker om att hantera rädsla och ångest och även förbereder dig att möta någon form av framkallande situationer.

Kognitiv beteendeterapi: Detta är den mest populära och effektiva typen av psykoterapi för att övervinna din ångest. Målet är att förstå ditt tänkande process och hjälper dig att utveckla coping färdigheter innan din ångest tar över. Detta hjälper dig:

• Utmana falska eller självdestruktiva föreställningar
• Tänk positivt

Psykodynamisk psykoterapi: Denna behandling hjälper dem som har rädsla på grund av omedvetna mentala konflikt. Du görs för att avslöja konflikten som ett medel för att stoppa rädsla som orsakar ångest och panik.

Alternativa terapier: Olika behandlingar har utvecklats för behandling av ångest, som EMDR – en terapi som utnyttjar snabba ögonrörelser, repetitiva ljud och knacka för att återintegrera en “ur synk” hjärnan. Även akupunktur används för att behandla ångest.

Alla dessa behandlingar beror på olika subjektiva faktorer, såsom terapeut kompetens. Det är lämpligt att gå till bara en välkänd och erfaren psykoterapeut. Självhjälp och avslappningstekniker spelar också en viktig roll i att lindra ångestsymptom. Förbättra dina matvanor och minskad koffein och sockerintag också hjälper. Motion och en avslappningsteknik som yoga, är också mycket hjälpsamma. Försök att nå ut till dina vänner och familj och dela dina bekymmer, låt det inte få samlats innan den träffar dig hårt. Ångest är väldigt vanligt och du är inte den enda, så tveka inte att söka hjälp.