vad är psykisk stress och hur man kan övervinna it_

När människor är under stressiga förhållanden, de knuffas, hotad, pressad, eller på något sätt stimuleras utöver gränserna för normalitet (på ett sätt som inte är angenäm, åtminstone inte på något omedelbart sätt, även om det kan vara mycket spännande på samtidigt). De flesta människor tänker på “press” som att behöva göra bra på något eller annat ansikte fel eller någon annan typ av obehagliga eller straffa konsekvens. Trycket kan också avse mycket stressiga situationer i vilka den personen står inför trolig död eller mycket svåra skador. Så även om människor kan vara stressad fysiskt, när vi hänvisar till “stress” vi nästan alltid menar känslomässig stress.

Men, är psykisk stress skiljer sig från normal emotionell stress – eftersom de omständigheter som leder till stressiga reaktionen är antingen inte närvarande i sin helhet, eller om de är de inte garanterar den stressiga reaktion de förmå i personen (åtminstone inte av de flesta människors standarder). Många gånger, är psykisk stress kallas en “överreaktion”, men det är faktiskt mer komplex än så i många fall. Denna typ av stress har oftast sina rötter i någon form av tidigare personlig erfarenhet av personen i fråga, trots inneboende personlighetsdrag gör också spela en roll i huruvida, och i vilken utsträckning, blir stress framkallas.

Om du tidigare har haft ont, och ont bittert, med en romantisk relation eller ett äktenskap blev sura, sedan när du befinner dig i en ny potentiell relation du kan känna dig psykisk stress. Du kommer att känna intensiv rädsla eller ilska och raseri, bygga inom dig själv. Detta kommer att vara utöver det vanliga nervositet om att starta en ny romans. Du kunde väl ha extrema reaktioner, och de kommer oftast att vara negativa reaktioner. Du kan flyga in i ett raseri med din nya partner utan uppenbar (eller ens bra) skäl. Du kan börja att undvika att kalla dem. Du kan hitta dig själv att berätta för dem, så småningom, att du inte vill ha en relation med dem, eller åtminstone inte just nu, även om du vet mycket väl att det är en lögn. Din psykisk stress är så stor att du försvarar dig mot att bli sårad, till den punkt där du inte ger förhållandet en chans. Denna typ av stress kan också ha andra effekter – kanske du undviker att lära sig ett nytt, spännande, rolig strävan som vattenskidor eftersom du kände som du drunkna en gång i en pool när du var ett litet barn. Kanske du inte kan stå ens gå in i en flygplats för att du bevittnade en nyhetsartikel om en fruktansvärd och dödlig flygkrasch på TV när du var mycket ung, eller en vän eller släkting berättade om en.

Psykologisk stress kan lösas genom att ge dig en djup verkligheten – bara för att du personligen haft ett dåligt äktenskap betyder inte äktenskap är död, din potentiella drunkning incidenten hände många, många år sedan och du överlevde det också. Men för detta måste du programmera om dig själv så långt som hur du reagerar på den upplevda stressen. Detta kommer att ta tid och kräva mycket tålamod och uthållighet. Människor behöver oftast hjälp av en kurator eller någon annan stark, objektiv mänsklig närvaro i syfte att genomföra med att minska deras psykisk stress – men det definitivt kan minskas och även undanröjas med hjälp och beslutsamhet.