effekterna av depression

Depression kan vara förödande för alla områden av personers vardag. Det är inte bara en personlig vånda, dess effekter berör varje segment av samhället och vår ekonomi om den inte upptäcks och behandlas. Om den inte behandlas, symtom kan pågå i veckor, månader eller år, vilket orsakar onödig smärta och lidande, inte bara för den person som är deprimerad, men också för dem som bryr sig om dem.

Vänster obehandlade, kommer depression att påverka samhället såväl som individer. Det leder till trasiga äktenskap, arbetslöshet, hunger och hemlöshet. I arbetet, deprimerade personer riskerar att bli långsam och mindre produktiva, att vara obeslutsam och osäker, och att göra fler misstag. Hemma, kommer deprimerade personer saknar intresse för sin familj och kommer inte att kunna njuta av deras sällskap och delade aktiviteter, samt att delta i familjelivet. De kommer inte att kunna visa tillgivenhet för nära och kära och ointresserade i kärlek-making. De tenderar att undvika vänner och sociala sammankomster, och inte kunna härleda tillfredsställelse från hobbies och fritidsintressen. Depression kommer inte bara skadar de deprimerade personer, men också deras familj och vänner.

Människor som är deprimerade tenderar att se världen i ett överdrivet pessimistiskt eller hopplöst ljus. Det finns ingen förväntan att saker kommer att förbättras och ofta denna dystra situation uppfattas som deras eget ansvar. Denna pessimistiska uppfattning är skadligt för deras framtid och hela samhället.

Vi kan också se många fysiska effekter av depression. När en individ utvecklar detta tillstånd i kroppen kommer att visa effekterna på olika sätt.

Den stora majoriteten av människor som har depression lider huvudvärk. Täta och konstant huvudvärk gör depression mycket svårare att hantera, eftersom de depressiva kommer redan att försöka klara av olika andra symtom.

Depression är vanligt åtföljs av sömnproblem. Drabbade kan finna att de börjar sova överdrivet, eller de kanske inte kan få tillräckligt med sömn. Utan ordentlig sömn mönster, kommer de att känna konstant trötthet och detta kan lägga till de negativa känslor som de redan känner. Mer viktigt, under djup sömn, är de organ immunsystem under reparation. Brist på djup sömn är vanligt bland depression drabbade. Utan denna tid att reparera, är vårt immunförsvar försvagas, vilket gör oss mer mottagliga för sjukdomar.

En annan vanlig fysisk effekt på depression är känslan av trötthet. Detta symptom kan göra depression värre eftersom den konstanta tröttheten kan göra en person känner sig negativ och nedslagen.