deep brain stimulation för depression

Deep brain stimulation är en metod för att förändra hjärnans funktion. Tanken bakom denna teknik är att forskarna implantera en liten elektrod djupt inne i hjärnan. Denna elektrod ger kontrollerade stötar av elektricitet till den omgivande hjärnvävnaden. Beroende på hur den är placerad, kan det antingen öka eller minska hjärnaktivitet i specifika områden.

Deep brain stimulation har använts för att förbättra människors humör. Den DBS-enheten har placerats på flera olika platser för att erhålla en antidepressiv effekt. Området med den mest bevis för en antidepressiv effekt är när anordningen är placerad i ett område av hjärnan som kallas Broadman Yta 25. Detta område ligger närmare den främre delen av bain. I vanliga friska patienter ökad aktivering av detta område är förknippat med känslor av djup sorg. Personer med depression, å andra sidan, har onormalt hög aktivitet inom detta område. Så en DBS-enhet kan minska aktiviteten i detta område. I en förstudie det leda till en slående förbättring hos patienter med egentlig depression. Det kan minska extrem sorg som är förknippad med sjukdomen.

Forskare har också riktat ett område av hjärnan som kallas accumbenskärnan. Accumbenskärnan är en av de främsta belöning relaterade områden av hjärnan. När en DBS-enhet är planterad i detta område, kan det förbättra anhedonia. Anhedonia är oförmågan att exprience nöje, och det är ett gemensamt drag som återfinns i många schizofrena och deprimerade paitents. Så DBS-enheten kan öka mängden av njutning en person upplever. En enhet inom detta område, men har liten effekt på andra depressiva symtom. Forskare har också funnit att en enhet i detta område potentiellt kan göra en person euforisk. Så de måste vara försiktig för att justera enheten precis rätt för att inte göra personen alltför glad.

Det finns flera andra områden som DBS-enheter har implantat i att förbättra stämningen. Ett annat område som kallas globus pallidus. Forskarna var faktiskt implantera enheten deras förbättra en rörelse störning, men de fann också att patientens depression förbättrades avsevärt. Den laterala habenula är ett annat område som kan ha antidepressiva egenskaper. En överaktiv lateral haenular leder till mindre serotonin, noradrenalin och dopamin i hjärnan. Så minskande aktivitet det kan öka dessa signalsubstanser och därmed förbättra humöret.

Deep brain stimulation medför flera risker för att en person skulle behöva genomgå en hjärnoperation. Det finns även en liten risk för dödsfall inblandade, så denna behandling kan alltid limitied i omfattning. Men i framtiden kan det alltmer finna användning för behandling resistent psykiska störningar.